Grotere hersenen dankzij het koken van voedsel

Het eten van rauw voedsel is niet bevorderlijk voor de hersengrootte. De mens zou namelijk alleen al negen uur per dag rauw voedsel moeten eten om daar genoeg energie uit te krijgen om de hersenen te ondersteunen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarin is berekend hoeveel energie apen nodig hebben om hun hersenen te laten groeien.

Martine Steenvoort
Apen zijn de hele dag bezig om eten te zoeken Beeld Thinkstock
Apen zijn de hele dag bezig om eten te zoekenBeeld Thinkstock

Maar hoe kan het dan dat onze voorouders erin zijn geslaagd genoeg energie binnen te krijgen om hersenen te ontwikkelen die drie keer zoveel zenuwcellen bevatten als de hersenen van apen? Omdat zij het koken hebben uitgevonden, melden Braziliaanse biomedici in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers bekeken de benodigde voedselinname om grote hersenen te onderhouden. Het aantal zenuwcellen in de hersenen hangt af van de hoeveelheid calorieën die wordt gegeten, blijkt uit het onderzoek. Apen zijn de hele dag in beweging om eten te zoeken, genoeg om hun huidige vorm te onderhouden, maar niet om hun hersengrootte te ontwikkelen.

Toen de mens overstapte naar gekookte voeding, waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Homo erectus, was er veel meer tijd over om nóg meer voeding te vinden en voor andere uitdagingen voor de hersenen. Hierdoor heeft de mens grotere hersenen, aldus de onderzoekers.

De menselijke hersenen zijn opgebouwd uit tientallen miljarden zenuwcellen. Alhoewel het lichaam van bijvoorbeeld gorilla's drie keer zo groot is als die van de mens, hebben zij aanzienlijk kleinere hersenen. Gorilla's eten zo'n acht uur van de dag, maar rauw voedsel kan onmogelijk én een groot lichaam én grote hersenen ondersteunen, vertelt Suzana Herculano-Houzel, neurowetenschapper en co-auteur van het rapport. 'Wij hebben meer zenuwcellen dankzij het koken van voeding.'

Meer over