Grote zorgen over lot gewonde burgers Qusair

De Europese Unie en het Rode Kruis hebben zondag hun zorgen geuit over de hevige strijd om Qusair in Syrië, circa 110 kilometer ten noorden van Damascus. De chef van de Europese diplomatie, Catherine Ashton, riep de Syrische regering op internationale hulporganisaties toe te laten om gewonden te verzorgen en burgers te evacueren.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Volgens het Rode Kruis zijn er honderden zwaargewonde burgers in Qusair die geen kant op kunnen en geen verzorging krijgen. De hulporganisatie heeft zondag in Genève opgeroepen toegang te krijgen tot de plaats. De toestand van duizenden burgers in Qusair is volgens het Rode Kruis buitengewoon alarmerend.

Syrië laat het Rode Kruis toe tot Qusair zodra de militaire operaties daar voorbij zijn, zei zondag de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem. Het stadje Qusair ligt niet er van de grens met Libanon en telt naar schatting 30.000 inwoners.

Libanon
In Libanon hebben Hezbollah-strijders, die meevechten in Qusair aan de kant van het Syrische leger, zondag eveneens zware gevechten geleverd met Syrische rebellen. Twaalf rebellen en één Hezbollah-strijder zouden zijn omgekomen. Mogelijk zijn de rebellen belaagd door de Hezbollah-strijders toen ze raketten klaarzetten die gericht waren op sjiitische gebieden in de Libanese Bekavallei. Soennitische rebellen hebben gezegd dat ze aanvallen zullen plegen op sjiitische doelen in Libanon als reactie op de steun van Hezbollah aan de Syrische president Bashar al-Assad.

De VN-Veiligheidsraad boog zich zaterdag over de strijd in Qusair. Rusland verhinderde dat de raad een door Londen opgestelde verklaring aannam die 'grote zorgen over de situatie in Qusair en in het bijzonder de gevolgen van de gevechten voor de burgerbevolking' uitdrukt. Rusland vond het raar dat er eerder geen enkele zorg werd geuit, toen de rebellen het plaatsje innamen. Momenteel belaagt het regeringsleger de plaats en lijkt het de rebellen te hebben omsingeld.

Bondgenoot
Rusland is trouw aan Assad en bewapent Syrië, dat al lang een bondgenoot is. Europese mogendheden en de VS steunen de rebellen in Syrië, maar bewapenen die officieel nog niet. Dat overschaduwt de conferentie die Rusland en de top van de EU maandag en dinsdag houden in Jekaterinenburg, 1400 kilometer ten oosten van Moskou.

Meer over