'Grote verschillen passantentarieven ziekenhuizen'

Ziekenhuizen rekenen extreem verschillende prijzen voor behandelingen van buitenlanders en onverzekerde patiënten, de zogeheten passantentarieven. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat een ingreep bij het ene ziekenhuis zomaar vijf keer zo duur kan zijn als bij het andere ziekenhuis. Volgens de krant zijn de 'normale' tarieven voor verzekerden van deze passantentarieven afgeleid.

Redactie
'Ziekenhuizen rekenen extreem verschillende prijzen voor onverzekerden.' Beeld ANP
'Ziekenhuizen rekenen extreem verschillende prijzen voor onverzekerden.'Beeld ANP

NRC publiceerde een vergelijking van de prijzen van acht behandelingen bij ruim dertig ziekenhuizen. Een heupoperatie kost in het MC Haaglanden ruim 12.000 euro, in het Zaans Medisch Centrum is een passant 2600 euro kwijt. Een reconstructie van de borsten bij borstkanker kost in het VUmc in Amsterdam bijna 17.000 euro, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven rekent 4.000 euro. Een bevalling met een vacuümpomp kost bijna 4.000 euro in het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem, en nog geen 1700 euro in het AMC in Amsterdam.

Volgens NRC krijgen steeds meer patiënten met deze tarieven te maken omdat verzekeraars prijsvechterspolissen aanbieden met contracten met een beperkt aantal ziekenhuizen. Willen die mensen elders terecht, dan moeten ze het passantentarief voor onverzekerden betalen. De krant meldt dat drie ziekenhuizen naar aanleiding van de publicatie hun passantentarieven hebben aangepast.

Meer over