Grote studio's in de rij om het verhaal van Assange te verfilmen

Amerikaanse filmstudio's staan te dringen om de eerste te zijn die het verhaal van WikiLeaks-oprichter Julian Assange op het witte doek brengt. Maar, schrijft de Wall Street Journal, het verhaal ontwikkelt zich nog steeds, en de afloop is nog niet bekend, waardoor de klus wel meer behelst dan alleen een goede look-a-like casten.

Julian Assange Beeld afp
Julian AssangeBeeld afp

Studio's als Time Warner, HBO Films, DreamWorks Studio's en Universal zouden het verhaal willen verfilmen. Maar het onderwerp is ingewikkeld en het verhaal heeft veel verschillende kanten. Bovendien is nog onbekend hoe het met de hoofdfiguur gaat aflopen: Assange zit op dit moment in Londen in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd.

Groot-Brittannië wil hem uitleveren aan Zweden, waar hij door twee vrouwen is aangeklaagd voor seksueel misbruik. Assange vreest echter dat Stockholm hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Daar willen ze hem berechten voor het lekken van duizenden vertrouwelijke documenten en Assange denkt dat hij de doodstraf kan krijgen. 'Ik word door de VS beschouwd als een hightech terrorist', zegt hij.

Riskant
'Het is riskant het verhaal nu al te verfilmen, omdat er zoveel is dat nog vertelt moet worden', zegt Holly Bario, de voorzitter van de afdeling productie bij DreamWorks, tegen de Wall Street Journal. Ze voegt er aan toe dat ze dit nog nooit heeft meegemaakt tijdens het ontwikkelen van een film.

De meeste studio's wachten nog af, alleen een documentaire van Universal is blijkbaar al zo goed als afgewerkt.

Assange heeft overigens de rechten van zijn levensverhaal nog niet verkocht. De meeste projecten baseren zich op boeken over de stichter van Wikileaks - een manier waarop zij geen toestemming van de persoon hoeven te krijgen om een biografie te maken.

Meer over