Grote overwinning Sisi, maar toch blamage voor Egyptisch regime

De voormalige Egyptische legerleider Abdel-Fattah el-Sissi heeft een monsterzege gehaald in de presidentsverkiezingen in zijn land. Hij kreeg meer dan 92 procent van de stemmen, zei zijn campagneteam vandaag. Zijn overwinning stond bij voorbaat vast, maar toch zal El-Sissi ondanks de mooie rapportcijfers niet geheel en al tevreden zijn.

Redactie
Aanhangers van al-Sisi vieren zijn overwinning op het Tahrirplein in Caïro Beeld reuters
Aanhangers van al-Sisi vieren zijn overwinning op het Tahrirplein in CaïroBeeld reuters

De nieuwe machthebber had gehoopt op een hoge opkomst bij de verkiezingen. Dat zou hem hebben verzekerd van een breed volksmandaat en legitimiteit nadat hij vorig jaar had afgerekend met de eerste democratisch gekozen president van Egypte, de Moslimbroeder Mohammed Morsi.

Ondanks een extra ingelaste verkiezingsdag woensdag bleef het opkomstcijfer volgens het campagneteam van El-Sissi op zo'n 42 procent hangen. Dat is een stuk lager dan de 52 procent van de kiesgerechtigden die in juni 2012 hun stem uitbrachten in de door Morsi gewonnen verkiezingen. El-Sissi kreeg met ruim 23 miljoen stemmen wel tien miljoen stemmen meer dan Morsi in 2012.

Apathie
Na het sluiten van de stemlokalen ging El-Sissi's aanhang de straat op om te feesten. In Caïro verzamelden enkele duizenden mensen zich op het Tahrirplein, het centrum van de opstand tegen het bewind van de autocraat Hosni Mubarak in 2011. Ze zwaaiden met Egyptische vlaggen, posters van hun favoriete kandidaat en dansten. In andere steden in het land werd eveneens gefeest.

Volgens critici was het lage opkomstcijfer het gevolg van apathie onder de kiezers, zelfs onder de aanhangers van El-Sissi. Omdat zijn overwinning bij voorbaat vaststond, leek het de moeite niet een stem uit te brengen. Anderen zagen in de lage opkomst juist een teken van de onvrede over de ex-legerleider. Veel Egyptenaren, en niet alleen islamitische tegenstanders van de nieuwgekozen president, denken dat El-Sissi er niet in zal slagen de problemen van Egypte aan te pakken en vrezen dat het land terugkeert naar de autocratische dagen onder Mubarak, eveneens een ex-militair.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over