Grote overname datacentrale op Science Park

De slag om onze computerdata leidt tot een grote overname in de Amsterdamse datawereld. Interxion koopt met de overname van een grote datafarm een plek op het overvolle Science Park in de Watergraafsmeer.

Herman Stil
Datacentrales zijn goed voor een jaarlijkse bijdrage aan de Nederlandse economie van een miljard euro Beeld Martin van Welzen
Datacentrales zijn goed voor een jaarlijkse bijdrage aan de Nederlandse economie van een miljard euroBeeld Martin van Welzen

Het gaat om de voormalige datacentrale van Surf Sara van de VU en UvA die in 2008 werd verzelfstandigd als Vancis en vorig jaar werd verkocht aan de Friese multimiljonair Rinse Strikwerda. Het bedrijf beheert vooral wetenschappelijke gegevens van universiteiten, onderwijsinstellingen en medische instanties.

Interxion neemt alleen de datacentrale in Amsterdam over. De bijbehorende datadiensten voor onder meer onderwijs- en zorginstellingen blijven onder beheer bij Vancis. De partijen willen niet zeggen wat voor de overname is betaald.

Gevoelige data
Met de overname is het beheer van die gevoelige data volgens de twee gewaarborgd. Interxion is ondanks een beursnotering in de VS een Nederlandse bv, waardoor ook alle gegevens die het in zijn centrales beheert onder de Nederlandse wet en Europese regels vallen.

De afgelopen jaren zijn in Nederland vooral Amerikaanse datacentrumbeheerders neergestreken die onder de ondoorzichtige Amerikaanse regelgeving over databeheer vallen.

Voor Interxion, dat is gevestigd op Schiphol, is de overname een manier om verder uit te breiden in de overvolle Amsterdamse markt voor databeheer; door ruimtegebrek op het Sciece Park worden daar inmiddels zelfs dataflats gebouwd. De Watergraafsmeer is een geliefde plek voor datacentralas, omdat het grootste internetknoopunt ter wereld Ams-IX er is gevestigd.

"Wij gaan nu een vaste verbinding aanleggen tussen onze nieuwe vestiging in de Watergraafsmeer en onze datacentrale op Schiphol-Rijk," zegt Michel van den Assem, directeur van Interxion, tegen Het Parool. "Daardoor kunnen we onze bestaande klanten dezelfde diensten bieden als de klanten die we er nu op het Science Park bij krijgen."

Databeheer
Interxion is een van de grotere datacentrumbeheerders in Europa, met 45 vestigingen in elf landen. Het bedrijf, dat woensdag jaarcijfers publiceert, had in Amsterdam al een datacenter aan de Gyroscoopweg. Vandaag kondigde Interxion ook de bouw aan van drie nieuwe centrales in Frankfurt, Londen en Stockholm.

Het beheer van datacentrales draagt jaarlijks 545 miljoen euro direct en 360 miljoen euro indirect bij aan de Nederlandse economie, aldus brancheorganisatie DDA vorige week in zijn jaarrapport.

Alhoewel de centra relatief weinig werkgelegenheid creëren - in totaal 2300 banen - leveren ze wel veel indirecte werkgelegenheid op; vorig jaar steeg de het aantal banen dat gelieerd is aan databeheer in Nederland met 1460 naar 3850.

In het datacenter van Vancis is vooral data van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en medische instanties opgeslagen Beeld ANP
In het datacenter van Vancis is vooral data van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en medische instanties opgeslagenBeeld ANP
Meer over