Grote gebouwen op (brand)veiligheid gecontroleerd voor abdicatie

Amsterdam gaat grote panden rondom de Dam en het Rokin, waaronder hotels en parkeergarages, grondig controleren op (brand)veiligheid. Dit in verband met de naderende troonswisseling, zo meldt Metro.

Redactie
Over twee maanden vindt op de Dam, in de Nieuwe Kerk, de troonswisseling plaats. Beeld anp
Over twee maanden vindt op de Dam, in de Nieuwe Kerk, de troonswisseling plaats.Beeld anp

Al eerder bleek namelijk dat ruim honderd gebouwen hun vergunningen niet volledig op orde hebben. 'Ik wil er zeker van zijn dat alle vergunningen up-to-date zijn, actueel zijn en dat de noodzakelijke controles zijn gedaan', aldus stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren.

Om de komende maanden alle controles tijdig uit te voeren, maakt de gemeente twee ambtenaren vrij. Het soort controle hangt af van de locatie. 'We gaan feitelijke en fysieke controles uitvoeren waarbij gekeken wordt of in de praktijk klopt wat er op papier staat', verklaart Jan-Jaap Eikelboom van stadsdeel Centrum. 'We bekijken vervolgens per pand wat nodig is. We hebben dit nu ongeveer in kaart, maar dat is niet voldoende voor het aantal toeristen dat we verwachten.' Controles kunnen zowel te maken hebben met brandveiligheid als met vluchtwegen, gebruiksvergunningen en keuringsrapporten.

Niet alleen hotels, ook de Nieuwe Kerk ontkomt niet aan controle. 'Maar we gaan niet iedere restauranthouder aan een minutieuze controle onderwerpen', zegt Eikelboom. 'Er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de exploitanten zelf. Maar wij houden daar wel toezicht op. We lopen nog tegen teveel overtredingen aan.'

Toeristen worden gewaarschuwd dat zij zelf ook een achtergrondcheck van hun logeeradres moeten doen.

Meer over