Nieuws

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen in bijna een jaar: in 1 dag 130 bedden meer bezet

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari.

Marcia Nieuwenhuis
Zorgmedewerkers van de spoedeisende hulp van het OLVG trekken beschermende kleding aan vanwege een ingekomen patient met covid-verdenking. Beeld Dingena Mol
Zorgmedewerkers van de spoedeisende hulp van het OLVG trekken beschermende kleding aan vanwege een ingekomen patient met covid-verdenking.Beeld Dingena Mol

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met een jaar geleden liggen er nu ruim duizend mensen meer in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden er 48 mensen opgenomen.

Het LCPS ziet vooralsnog géén signalen dat de ziekenhuisbezetting met covidpatiënten op korte termijn gaat afnemen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sprak onlangs de verwachting uit dat het aantal opgenomen patiënten oploopt tot boven de hoogste piek van afgelopen winter toen 2800 mensen in het ziekenhuis lagen.

Maandagmiddag praat Ernst Kuipers in het Erasmus MC de pers bij over de situatie rond de nieuwe variant omikron, die voor het eerst in Zuid-Afrika is geconstateerd en mogelijk een nóg hogere druk zal leggen op de ziekenhuizen. Van vooraanstaand specialist, werd hij bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Erasmus MC én voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, dat in het bestrijden van de pandemie een sleutelrol vervult. Als LNAZ-voorzitter was hij de bedenker van het verdelen van coronapatiënten over de beschikbare bedden.

Groepsimmuniteit? Vergeet het!

In een interview drukte Kuipers mensen onlangs op het hart om de theorie dat er op een gegeven moment groepsimmuniteit ontstaat, uit het hoofd te zetten. “Vergeet het,” verkondigde de topman stellig. Volgens hem wordt er nu gewerkt ‘met meerdere scenario’s’. “Een is: er blijven altijd grote aantallen coronapatiënten. Met substantiële aantallen patiënten moeten we de zorg op de lange termijn echt anders regelen. Een ander scenario kan zijn: op het moment dat mensen een aantal keer corona hebben gehad of de booster hebben gekregen, geeft dat een dempend effect.’’

Volgens Kuipers is in elk geval ‘één ding zeker’. “Corona gaat niet meer weg. Dat is de realiteit.”

Meer over