Grootste pinguïn was 1,3 meter lang

De grootste pinguïn ter wereld leefde ongeveer 27 miljoen jaar geleden in Nieuw-Zeeland. De soort bereikte een grootte van maar liefst 1,3 meter. Sinds de jaren 70 hebben wetenschappers al heel wat fossielen van de reuzenpinguïn gevonden. Daarover schrijft The Huffington Post.

Redactie
Een screenshot van National Geographic. Beeld
Een screenshot van National Geographic.

Nieuw-Zeeland lag destijds grotendeels onder water. Alleen de bergtoppen van het land staken boven de zeespiegel uit. Dat was de ideale leefomgeving voor pinguïns. Uit recent onderzoek blijkt dat er maar liefst vijf soorten leefden.

De reuzenpinguïns konden ongeveer 1,3 meter groot worden en dat is ook iets groter dan de voor ons bekendere keizerspinguïn. De oude pinguïngiganten kregen de naam 'Kairuku grebneffi'.

Slanker

De pinguïns waren slanker dan hun huidige soortgenoten, maar hun poten waren even kort en stomp. Doorgaans leven pinguïns alleen bij dieren van hun eigen soort en zo worden bepaalde gebieden door een specifieke soort gedomineerd. In Nieuw-Zeeland bleken de verschillende soorten echter wel gewoon door elkaar te leven.

Meer over