Groots geklungel rond standbeeld Anton de Kom

AMSTERDAM - De procedure rond de keuze van het omstreden monument voor Anton de Kom in Zuidoost rammelde aan alle kanten. Dit concludeert het onderzoeksbureau i-Nova in een rapport dat vrijdag is verschenen.Het beeld van de Amsterdame kunstenares Jikke van Loon, in april vorig jaar onthuld, was een van de vier inzendingen voor een 'waardig monument op een waardige plek' voor de Surinaamse schrijver en verzetsheld. Ook Henk Visser, Erwin de Vries en Henri Renfurm leverden een ontwerp in.

Nog voor de onthulling was er kritiek binnen de Surinaamse gemeenschap op de manier waarop de selectie van het winnende ontwerp in zijn werk was gegaan. Uit het rapport van i-Nova blijkt dat de richtlijnen voor de professionele jury onduidelijk waren en ook tijdens de procedure nog werden aangepast.

Een publieksstemming via het internet hield twee weken eerder op dan vooraf was aangekondigd. Door een misverstand binnen de organisatie werd het winnende ontwerp nooit voorgelegd aan het dagelijks bestuur en de deelraad in Zuidoost, hoewel eerder nadrukkelijk was afgesproken dat wel te doen met het oog op de gevoeligheid van het project.

Kritisch zijn de onderzoekers met name over het optreden van directeur Annet Zondervan van de Artotheek in Zuidoost. Zij was aangesteld als secretaris van de jury, maar opereerde in de praktijk als voorzitter. Vastgesteld wordt dat zij in deze rol besluiten heeft genomen waartoe zij niet bevoegd was.

Lees verder in de krant:

Pagina 2:Iedereen had de beste intenties

Een zorgvuldige en uitgebreide procedure moest 'een breed draagvlak' garanderen voor het monument voor Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost. Het tegendeel was het resultaat, concludeert onderzoeksbureau i-Nova in een vandaag verschenen rapport.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over