Plus

Groot park op steenworp van Amsterdam voor toerist en stedeling

Een themapark voor toeristen, producten van de boer voor hongerige stedelingen en een groot festivalterrein: de plannen voor een uitgestrekt park tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep richten zich ook op Amsterdam.

'We praten wel over een totale investering van zo'n vijfhonderd miljoen euro' Beeld PARK 21
'We praten wel over een totale investering van zo'n vijfhonderd miljoen euro'Beeld PARK 21

De eerste ontwikkelingen zijn in gang gezet. Het nieuwe sportcomplex van honkbalvereniging Hoofddorp Pioniers heeft een plek gekregen in het park en boer Pieter Bijlsma laat tegenwoordig ook bier brouwen van zijn oergraan.

Het zijn aanzetten voor de spectaculaire plannen die de gemeente Haarlemmermeer heeft met de duizend hectare landbouwgrond tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Duizend hectare
Een lap grond, zegt wethouder John Nederstigt, die meer dan twee keer zo groot is als Central Park in New York. "Wij hebben ons door deskundigen laten vertellen dat nergens in West-Europa een tweede plek te vinden is van deze omvang. We hebben duizend hectare tot onze beschikking op een steenworp afstand van Amsterdam en de luchthaven Schiphol. De potentie is enorm."

Enorm geworden, vult collega Tom Horn aan. "De eerste plannen dateren uit de jaren negentig. De grote vraag was toen nog: wat moeten we met die lap grond? We zaten na de grootschalige nieuwbouw in Hoofddorp en Nieuw-Vennep met een grote groenopgave. Vanwege de aanvliegroute voor Schiphol konden we verder ook niet zo heel veel met het gebied."

Het verhaal van Holland
Twintig jaar later ligt er een masterplan op tafel dat voorziet in een themapark dat jaarlijks ­miljoenen buitenlandse toeristen moet trekken, een groot festivalterrein, een recreatie­gebied met een groot meer en een landbouw­gebied dat zich moet gaan richten op de productie van vlees, groenten en fruit voor de stedeling die graag bij de boer koopt. De naam van het ambitieuze project: Park21.

De ontwikkelingen in het internationale toerisme hebben de plannen vleugels gegeven, met name de komst van een themapark voor buitenlandse toeristen.

Nederstigt: "We hebben in 2013 een internationaal adviesbureau dat ook werk doet voor Disney en Universal gevraagd om naar onze plannen te kijken. Zij zagen grote mogelijkheden in een themapark dat het ­verhaal van Holland vertelt. Het verhaal van de drooglegging, de molens, de polder en de bloemen."

De conclusie van het bureau dat zo'n park in de nabijheid van Amsterdam en Schiphol weleens zes tot zeven miljoen bezoekers per jaar zou kunnen trekken, heeft veel in beweging gezet.

"Een consortium van grote partijen is nu bezig de plannen uit te werken. Dat moet in het najaar gebeurd zijn. Daarna begint de zoektocht naar investeerders. We praten wel over een totale investering van zo'n vijfhonderd miljoen euro."

Fantastische plek
Dat is een hoop geld, vindt ook wethouder Tom Horn. "Maar we praten dan ook over een project van internationale allure. Het moet kwalitatief hoogwaardig zijn. Vooral geen pretpark. En we zitten natuurlijk op een fantastische plek."

"De trein doet er zeven minuten over om van Schiphol naar Hoofddorp te komen. Als we wat verder in de toekomst kijken, is het doortrekken van de Noord/Zuidlijn een aantrekkelijk optie. Dan zijn toeristen binnen een half uurtje van de Amsterdamse binnenstad in het themapark. In het buitenland wordt dat ervaren als naast de deur."

Groot festivalterrein
Amsterdam kijkt ook met belangstelling naar de plannen voor een groot festivalterrein. De gemeente Haarlemmermeer is in gesprek met concertorganisator Mojo en festivalorganisator ID&T over de aanleg van een permanent festivalgebied op het huidige terrein van Meergrond, een depot voor baggerspecie in Nieuw-Vennep.

"Mysteryland trekt nu zestigduizend bezoekers per dag, en wordt nog steeds groter. Op de huidige plek op het voormalige Floriadeterrein hebben we de grens wel zo'n beetje bereikt," zegt Horn.

'Vanwege de ­aanvliegroute voor Schiphol konden niet zo heel veel met het gebied' Beeld Jorris Verboon
'Vanwege de ­aanvliegroute voor Schiphol konden niet zo heel veel met het gebied'Beeld Jorris Verboon

Voedselschuur
Haarlemmermeer is al begonnen met de stapsgewijze ontwikkeling van het gebied. Vorige week nam de gemeente ruim tachtig hectare grond over van een verzekeringsmaatschappij.

Nederstigt: "We hebben dertig grote eigenaren in het gebied, en alles bij elkaar honderd grondbezitters. Stapje voor stapje werken we naar het plan toe. Er zijn boeren die enthousiast zijn, maar er zijn ook ondernemers die liever hun eigen gang gaan. Voor hen proberen we elders in de gemeente grond te vinden, zodat zij daar hun bedrijf kunnen voortzetten."

Naar de polder
Wat uiteindelijk moet overblijven is een landbouwgebied dat dient als voedselschuur voor de stedeling. Met boeren die het leuk vinden bezoekers te vertellen over hun product, en bezoekers die het leuk vinden rechtstreeks bij de boer te kopen.

Nu al komen veel Amsterdammers in het weekeinde naar de polder om verse producten in te slaan, zegt Nederstigt. "In Lisserbroek is een grote boomgaard waar je fruitbomen kunt adopteren. Een groot deel van die mensen komt uit Amsterdam-Zuid."

Meer over