Groot onderzoek nodig naar wankele kademuren

Er moet snel meer onderzoek komen naar de kwaliteit van de kademuren in Amsterdam. In ieder geval de kade op de Lijnbaansgracht dreigt te bezwijken.

Het Parool
Door een gesprongen waterleiding stortte vorige maand een kademuur op de Nassaukade in. Beeld Jean-Pierre Jans
Door een gesprongen waterleiding stortte vorige maand een kademuur op de Nassaukade in.Beeld Jean-Pierre Jans

Dat schrijft wethouder Litjens (Verkeer) in een brief aan de raad. Een groot deel van de kademuren in de stad hebben hun levensduur van 100 jaar al bereikt of overschreden. Bovendien is er veel meer druk op de muren komen te staan door het toenemende verkeer.

En daar zijn ze oorspronkelijk niet op gebouwd. Vorig jaar ontstonden er bij vijf kademuren problemen, omdat ze bezweken, of dat dreigden te doen. Vier daarvan stonden niet als gevaarlijk bekend.

Volgens de wethouder is het daarom nodig om snel in kaart te brengen wat de staat is van de stadse kades, en welke muren een risico vormen. Die moeten dan direct aangepakt, of extra in de gaten worden gehouden.

Bezwijken
Op de Lijnbaansgracht, tussen de Bloemstraat en de Bloemgracht, zijn in ieder geval direct maatregelen nodig, zo bleek een paar weken geleden bij controle. Er zitten scheuren in het metselwerk en in het wegdek zijn verzakkingen gevonden. Het risico dat de muur gaat bezwijken, is groot.

Volgende week wordt daarom langs de kade een stalen damwand geplaatst, met daartussen zand, om de muur te ondersteunen. Tijdens deze werkzaamheden, die drie of vier weken gaan duren, is een deel van de straat tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Voetgangers en fietsers kunnen er wel door.

Binnen drie tot vijf jaar zal de kade helemaal vervangen worden. Een kostbare en ingewikkelde operatie, aldus de wethouder.

Lees ook: 'Stadse kademuren zijn hard toe aan onderhoud'

Meer over