Nieuws

Groot onderhoud aan Nationaal Monument op de Dam van start

De gemeente Amsterdam start met groot onderhoud van het Nationaal Monument op de Dam. De poreuze steensoort kan slecht tegen vocht en kou, waardoor het monument langzaam afbrokkelt. Het project gaat 1,2 miljoen euro kosten.

Katharina Vlaanderen
Werklui treffen de voorbereidingen voor een grote onderhoudsbeurt van het Nationaal Monument. De verankering van de betonnen kern van het monument moet worden verbeterd en natuursteen wordt gerestaureerd en mogelijk vervangen. Dit gebeurt eens in de 25 jaar.  Beeld ANP
Werklui treffen de voorbereidingen voor een grote onderhoudsbeurt van het Nationaal Monument. De verankering van de betonnen kern van het monument moet worden verbeterd en natuursteen wordt gerestaureerd en mogelijk vervangen. Dit gebeurt eens in de 25 jaar.Beeld ANP

Het Nationaal Monument werd in 1956 door koningin Juliana onthuld ter nagedachtenis aan de oorlog, en is ontworpen door beeldhouwer John Rädecker en architect J.J.P. Oud. Het is gemaakt met de Italiaanse steensoort travertijn.

Steendeskundige Gerard Overeem van Monumentenzorg en beeldhouwer Ton Mooy meldden eerder dat dit poreuze materiaal niet geschikt is voor koude en vochtige landen als Nederland. Als het vriest, zet het vocht in het gesteente uit, waardoor het monument afbrokkelt en ernstig beschadigd raakt.

Bij de vorige grootschalige restauratie in 1996 adviseerden Mooy en Overeem om het materiaal te vervangen. Dat werd toen door de gemeente in de wind geslagen. Sindsdien vindt een jaarlijkse inspectie plaats. Het monument wordt gedurende het hele jaar gemonitord.

Elke 25 jaar

Ook nu kiest de gemeenteraad voor ‘het zoveel mogelijk behouden van het monument’. De gemeente rekent er daarmee op dat er ‘elke 25 jaar grootschalig onderhoud moet worden verricht’.

Tijdens de werkzaamheden wordt een vijf meter hoge bouwwand rondom het monument geplaatst. Op de bouwwand komt een expositie over het thema vrijheid, de Dam en het monument. De restauratie duurt tot december.

Luister naar onze podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over