Grond in Borssele blijft voor kerncentrale

In Borssele blijft er grond gereserveerd voor een tweede kerncentrale ondanks het feit dat de twee bedrijven die daar plannen voor hadden hun voornemen in de ijskast hebben gezet.

ANP/Redactie
Luchtopname van de kerncentrale van Borssele Beeld ANP
Luchtopname van de kerncentrale van BorsseleBeeld ANP

De SP in Provinciale Staten van Zeeland had vandaag een motie ingediend om de grond beschikbaar te stellen voor andere bedrijven. Dat kan nu niet, omdat het ministerie van EL&I in het waarborgingsbeleid kernenergie voorschrijft dat de grond tot 2020 voor een kerncentrale blijft gereserveerd.

De locatie naast de huidige kerncentrale is volgens de SP gewilde grond, maar gereserveerd voor nog een kerncentrale. Het havenschap Zeeland Seaports, eigenaar van de grond, zou diverse bedrijven die er wilden bouwen of uitbreiden, hebben moeten teleurstellen.

De motie om EL&I te vragen de locatie te schrappen uit het beleid, werd alleen gesteund door de PvdA, GroenLinks en D66. Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en ERH - onderdeel van Essent - hadden plannen voor een tweede kerncentrale, maar beide stelden die op 23 januari uit.

Meer over