Grond bij Oostveer in Noord wordt tijdelijk stadsstrand

De VerbroederIJ, een sociale buurtonderneming, mag het stuk gemeentegrond bij de Oostveerpont aan de Johan van Hasseltweg in Noord vier jaar lang gratis gaan gebruiken.

Het Parool
Op het terrein naast de pont in Noord staan nu nog geparkeerde auto's. Beeld Google Streetview
Op het terrein naast de pont in Noord staan nu nog geparkeerde auto's.Beeld Google Streetview

Op de kavel komt tijdelijk een moes- en zelfpluktuin, een paviljoen voor buurtinitiatieven, feesten en partijen en een stadsstrand.

Maatschappelijk ondernemers konden eind 2017 hun plannen indienen. Een jury heeft het plan van de stichting uit vijf andere plannen gekozen als winnaar.

'Het hele gebied gaat veranderen en wij willen eraan bijdragen dat iedereen uit de buurt zich hier thuis voelt,' laat Tania Spaans, een van de drie initiatiefnemers, weten. Het terrein moet 'een groene haven in een grijs gebied' worden.

Vrijwilligers
De gemeente wil met dit initiatief bewoners in de omgeving IJplein-Vogelbuurt betrekken bij de ontwikkeling van het Hamerkwartier. Iedereen kan zich dan ook aanmelden met ideeën. Passen die binnen de bredere plannen van De VerbroederIJ dan zal gekeken worden naar uitvoering.

Daarnaast zijn vrijwilligers die het leuk vinden te helpen bij het opbouwen van de kavel van harte welkom.

Het stuk grond wordt nu nog gebruikt als parkeerplaats, maar deze maand wil de gemeente het terrein vrij maken van auto's. De feestelijke opening van de kavel vindt plaats op 19 mei. Er is dan nog niets te zien, wel zijn buurtbewoners en geïnteresseerden welkom voor een kennismaking en meer informatie over de plannen.

Meer over