Groeten uit De Krommerdt

De buurten van Amsterdam hebben alle een specifiek imago. Maar klopt dat beeld of is het alleen maar vooroordeel? Hans van Lissum en Louis Bollee verhuizen maandelijks naar een andere buurt en doen elkaar verslag van hun ervaringen.

null Beeld

Hans,

Die buurt klinkt heerlijk. Behalve dan die man met het glazen oog. Dat klinkt doodeng. De meest markante persoonlijkheid in deze buurt is een Afrikaanse zwerver met lange dreadlocks én een kaal hoofd, die als de Fabiola van Bos en Lommer met drie gekleurde ukulele's op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan de scepter zwaait. En die gaat gelukkig helemaal nergens achteraan.

Ik ben deze maand in De Krommerdt en heb net als jij mijn hart verpand aan een wijk die ik eerder had afgeschreven als grimmige no-goarea. Immers: ook deze buurt heeft zijn reputatie tegen.

Wist je dat de Jan van Galenstraat door de vele vrachtwagens één van de drie meest vervuilde straten van Amsterdam is? Bovendien moest de politie hier tot 2010 nogal eens langskomen voor schietpartijen. Maar sindsdien hangen er cameraatjes in frivool oranje-blauw en zie je in de krochten van de buurt voorzichtig sympathieke initiatieven ontstaan.

Zo is er een nieuw biologisch-vegetarisch restaurantje, een chique, minimalistische vishandel en wat zie ik daar? Een experimentele vazenwinkel! En wat denk je van buurticonen als Het Aquariumhuis en De Stofzuigerkoning? Die laatste winkel mag overigens oprecht bekroond worden, want welk weldenkend mens onthoudt welke stofzuigerzakken er ook alweer in dat onding moeten? Dat kunnen de meisjes van die Blokker in de Rijnbuurt je niet vertellen, hoor!

Iets anders: ik vertelde toch laatst dat de onderbroekenafdeling van de Bijenkorf vroeger dé cruising area was voor homo's in Amsterdam? Een vriendin tipte mij over de heterovariant voor single vrouwen: de Albert Heijn in de Jan van Galenstraat. Rond zes uur 's avonds komen vrouwen zich hier vergapen aan de ruwe bolsters en blanke pitten die er rondlopen. Echt: voor wie twee minuten observeert, ontvouwt zich een openlijk pre-paringsritueel bij de eenpersoonsmaaltijden. En bij navraag gaf een facebookvriendin toe wel eens om te fietsen om hier haar boodschappen te doen.

Ik moet wel zeggen: het is in de Krommerdt een stuk minder gemoedelijk dan bij jou, Hans. Hier geen kleedjes op de tafels of kanelly's. En de enige parade die hier neerstrijkt, is de dagelijkse kruistocht van middelbare scholieren van het Marcanticollege naar de supermarkt, op zoek naar Red Bull.

Maar deze buurt heeft wel dat stadse en eigenlijk vind ik dát zo fijn. Je hebt avondwinkels en langsrazende Mazda's, je kunt uit in het Berlijnfähige Club8 en tot laat zijn er veel mensen op straat. Bovendien voelt het hier hartstikke veilig. Wég met het imago van onveilige buurt vol triggerhappy criminelen, hier gebeurt je niks.

En die vervuiling van de Jan van Galenstraat zal ook wel meevallen. Gisteren zag ik haarstylist Thijs Willekes zijn labrador uitlaten, hun beider haren zorgeloos wapperend in de smog. Als Thijs hier wil wonen, kan het niet anders dan een fijne buurt zijn. Wat jij?

Tot volgende maand.

X, Louis

Meer over