Groene Hart slaat alarm, polders worden asfalt

Natuurorganisatie het Groene Hart vreest dat in de komende 10 jaar zeker 60 veenweidegebieden en polders uit Utrecht zullen verdwijnen door woningbouw, aanleg van wegen en uitbreiding van bedrijfsterreinen.

ANP/Redactie
Zonsopgang boven een weiland in Bodegraven. © ANP Beeld
Zonsopgang boven een weiland in Bodegraven. © ANP

Volgens het Groene Hart gaat om middeleeuwse natuurgebieden die uniek zijn in de wereld, maar die geen beschermde status genieten.

Dat schrijft de stichting maandag in een brandbrief aan betrokken overheden. 'Polders worden kennelijk nog steeds gezien als goedkoop grasland, waar je gemakkelijk kan bouwen, kassen kan neerzetten of wegen doorheen kan trekken', aldus de organisatie.

Beton en asfalt
De polders in het Groene Hart zijn in de middeleeuwen ontstaan als gevolg van het afgraven van veen. Daardoor is een landschap gecreëerd met brede vaarten en sloten, afgewisseld met weilanden en akkers.

Met name rond de gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Stichtse Vecht zullen volgens het Groene Hart veel polders worden vervangen door beton en asfalt. 'Ondanks veel mooipraterij slagen de bestuurders er maar niet in om wetlands voor de toekomst te behouden.' De organisatie hoopt dat politieke partijen zich hard gaan maken voor het behoud van het polderlandschap.

Meer over