Update

Groei van economie komt tot stilstand

AMSTERDAM - De groei van de Nederlandse economie is in de afgelopen drie maanden tot stilstand gekomen. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal bedroeg de groei nul procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

Voor het eerst in drie jaar tijd is sprake van nulgroei. De export neemt nog toe, maar minder dan in de voorgaande maanden.

Huishoudens gaven de afgelopen drie maanden wel meer geld uit dan in de maanden ervoor. De aard van de bestedingen is evenwel drastisch veranderd. De groei van de uitgaven met 2,3 procent kwam voor een flink deel door het fors duurdere aardgas en de nieuwe eigen bijdragen in de zorg.

Omdat de consumenten op deze uitgaven nauwelijks kunnen beknibbelen, geven zij minder uit aan andere zaken. Vooral de aanschaf van duurzame goederen als koelkasten, tv's, bankstellen en auto's groeit veel minder dan vorig jaar.

In juli bleek al dat het consumentenvertrouwen is ingestort. Meestal gaat een vertrouwensval vooraf aan het werkelijk dichthouden van de huishoudknip. Nog nooit is het vertrouwen van de consument in de economie zo snel afgenomen als vorige maand.

Ondanks de vertraging van de groei bleef het aantal nieuwe banen stijgen. Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 164.000 meer banen in loondienst dan een jaar geleden. Voor het eerst zijn er nu meer dan acht miljoen banen. Wel is de banengroei van 2,1 procent iets minder dan voorheen.

Het aantal vacatures is licht gedaald, maar blijft met 140.000 toch groot.

Econoom Sweder van Wijnbergen zei vorige week in deze krant dat Nederland zich moet opmaken voor een recessie die ten minste twee jaar gaat duren. ''De Duitse economie is verder teruggevallen, de Nederlandse groei zal ook meer vertragen,'' aldus Van Wijnbergen. (HET PAROOL)

Meer over