Plus

Grimsby is een ode aan de onder klasse

Sacha Baron Cohen speelt een domme voetbalfan die na 28 jaar zijn broer, een spion die verwikkelt is in een complot, weer terugvindt. En hoewel de humor wat onderbroekenlol-achtig is, zet Cohen je regelmatig op het verkeerde been.

Mike Peek
Sacha Baron Cohen als Nobby Beeld -
Sacha Baron Cohen als NobbyBeeld -

Sacha Baron Cohen is inmiddels te bekend om nog op pad te kunnen met typetjes als Borat en Brüno. Tegelijk durven veel regisseurs hem niet in een 'normale' hoofdrol te casten. Hij zou Freddie Mercury spelen in een film over diens leven, tot de makers oordeelden dat zijn persoonlijkheid toch te groot is. Baron Cohen zou zijn personage weleens kunnen overschaduwen.

Dus is hij veroordeeld tot bijrolletjes in films als Hugo of Les misérables en het maken van luidruchtige komedies als The Dictator en nu Grimsby. Producties die bekendstaan om hun grove humor, maar ook laten zien dat Baron Cohen veel wil zeggen over de maatschappij.

Zijn toespraak aan het einde van The Dictator was natuurlijk een knipoog naar de beroemde speech van Charlie Chaplin in The Great Dictator. Hij vergeleek de westerse wereld, waarin een procent van de bevolking bijna al het geld in handen heeft, rechtstreeks met de corrupte landen die 'we' zo graag bestrijden.

Gimsby

Regie Louis Letterier
Met Sacha Baron Cohen, Mark Strong
Te zien in Arena, De Munt

Extreme scènes
In Grimsby speelt Baron Cohen de domme voetbalfan Nobby, die na 28 jaar zijn broer Sebastian terugziet. Die blijkt al jaren als spion te werken en voor Nobby het weet, raakt hij verwikkeld in een complot dat de hele wereldbevolking bedreigt. Dat gaat gepaard met expliciete, om niet te zeggen zeer extreme scènes. Zo veel sperma is in een mainstream komedie nooit vergoten.

Je kunt het onderbroekenlol noemen. Dan ga je echter voorbij aan het feit dat Baron Cohen, die zelf het script schreef, driekwart van zijn gore grappen uitstekend opbouwt. Bovendien zet hij je gewiekst op het verkeerde been. Grimsby zou zogenaamd arbeiders beledigen, maar is in werkelijkheid een ode aan de onderklasse. Ook nu sluit Baron Cohen weer af met een korte speech waarin hij de elite aanvalt. Waar zouden we zijn zonder mensen die met hun handen werken?

Meer over