Grillig weerfenomeen El Niño blijft voorlopig zwak

Het klimaatfenomeen El Niño, dat wereldwijd zware overlast kan veroorzaken, blijft komende maanden zwak. Die voorspelling doet het Amerikaanse klimaatonderzoekscentrum vandaag. Er is maar een kleine kans dat El Niño de komende maanden in kracht zal toenemen.

Michiel van der Geest
Een visser uit Brazilië loopt over een drooggevallen oever in 2009, toen El Niño veel schade veroorzaakte. Beeld AFP
Een visser uit Brazilië loopt over een drooggevallen oever in 2009, toen El Niño veel schade veroorzaakte.Beeld AFP

Maandelijks komt het U.S. Climate Prediction Center met een voorspelling. De verwachting van een zwakke El Niño komt overeen met eerdere inschattingen. Maar nog altijd is niet helemaal duidelijk of El Niño alsnog op volle kracht kan komen, nadat zijn ontwikkeling onlangs afzwakte.

In augustus kwamen Japanse onderzoekers nog met de waarschuwing dat grote dele van Azië de komende tijd te maken zullen krijgen met langdurige gedroogte als gevolg van het grillige klimaatfenomeen dat elke 3 tot 7 jaar de kop opsteekt. Toen al zei een klimaatspecialist van het KNMI echter dat de effecten niet zo zwaar zullen zijn als de Japanners inschatten.

Meteorologen zijn gefascineerd door El Niño omdat het een weerkundig fenomeen is dat zich in al zijn grilligheid goed laat voorspellen, aldus de specialist van het KNMI toen.. Ook in Europees verband wordt El Niño bestudeerd, hoewel de gevolgen voor Europa niet zo verstrekkend zijn.

Meer over