Grijpink voorlopig nog vast

AMSTERDAM - Ex-directeur Dick Grijpink van Taxicentrale Amsterdam (TCA) blijft voorlopig in de cel. Justitie is nog druk doende de omvang van zijn wiethandel te onderzoeken.

Grijpink is de hoofdverdachte in het onderzoek, acht medeverdachten zijn inmiddels op vrije voeten tot de behandeling van hun rechtszaak.

De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft gisteren besloten dat Grijpink nog zeker dertig dagen vast blijft zitten om de recherche de ruimte te geven. Justitie onderzoekt onder meer of Grijpink moet worden beschouwd als de leider van een criminele organisatie - wat een extra zware straf zou opleveren.

De voorlopige verdenking tegen Grijpink luidt dat hij betrokken was bij het 'al dan niet in georganiseerd verband opzetten en exploiteren van een aantal hennepkwekerijen, onder meer in Heerhugowaard en Uithoorn'.

Grijpink werd op 24 maart in Heerhugowaard gearresteerd. Daar trof de politie een wietkwekerij met zesduizend planten aan, die zeven 'knippers' juist aan het oogsten waren.

In Uithoorn had de recherche bij een eerdere vondst in september 3700 planten aangetroffen, ook weer in een loods waaraan Grijpink was verbonden via zijn 'schoonmaak- en taxibedrijf'.

Diezelfde maand ontmantelde de recherche in Edam bovendien een wietplantage waar zevenhonderd net geoogste planten lagen. Of die vondst Grijpink ook kan worden aangerekend, staat nog niet vast. In de weken voor zijn arrestatie in Heerhugowaard was justitie van plan die zaak te seponeren bij gebrek aan bewijs.

Grijpinks advocaten Annelies Röttgering en Lian Mannheims onthouden zich van commentaar.

Terwijl Grijpink in voorarrest zat, bepaalde de Amsterdamse rechtbank onlangs in een kort geding dat hij minstens anderhalve ton moet betalen aan de verhuurder van de loods in Uithoorn, omdat hij zijn contractuele verplichtingen niet was nagekomen. Bovendien had hij ongeoorloofde aanpassingen gedaan aan de gehuurde loods: hij had er immers een omvangrijke wietplantage laten aanleggen. (PAUL VUGTS)

De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft gisteren besloten dat Grijpink nog zeker dertig dagen vast blijft zitten om de recherche de ruimte te geven. Foto ANP Beeld
De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft gisteren besloten dat Grijpink nog zeker dertig dagen vast blijft zitten om de recherche de ruimte te geven. Foto ANP
Meer over