Update

Grijpink in cel om wietplantages

Grijpink (59) zit sinds zijn arrestatie 'in alle beperkingen', wat inhoudt dat hij geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben ¿ behalve met zijn advocaten. Foto Klaas Fopma Beeld
Grijpink (59) zit sinds zijn arrestatie 'in alle beperkingen', wat inhoudt dat hij geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben ¿ behalve met zijn advocaten. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Dick Grijpink, de ex-directeur van Taxicentrale Amsterdam (TCA), is gearresteerd. Hij zit al sinds vorige week vast, onder meer op verdenking van het uitbaten van omvangrijke wietplantages.

Grijpink (59) zit sinds zijn arrestatie 'in alle beperkingen', wat inhoudt dat hij geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben - behalve met zijn advocaten Annelies Röttgering en Lian Mannheims. Die willen niets zeggen over de zaak.
Justitie in Alkmaar bevestigt de arrestatie van de gewezen taxibaas, maar wil niet in detail treden.

Volgens ingewijden is de vondst van weer een grote wietplantage, nu in een loods in Heerhugowaard, de directe aanleiding voor Grijpinks arrestatie. In die loods vond de politie na een tip vorige week dinsdag een plantage met zesduizend hennepplanten. Zeven 'knippers' die aan het oogsten waren en de beheerder van de loods werden gearresteerd. In de dagen erna kwamen meer verdachten in beeld. Vier knippers zijn vrijgelaten, alle andere verdachten zitten nog vast.

Grijpink is via zijn vriend Cor van der P. (57) met de loods verbonden. Van der P. is net als Grijpink een ex-politieman. Grijpink stelde hem later aan als hoofd personeelszaken van TCA - tot ze in juli 2006 allebei werden afgezet door de Ondernemingskamer van het gerechtshof, vanwege structureel wanbeleid.

Van der P. was met zijn 'schoonmaakbedrijf' en 'adviesbureau' Stap actief in de loods.

De recherche gaat ervan uit dat Grijpink na zijn vertrek bij TCA een netwerk aan wietplantages heeft opgezet. In september rolde ze in loodsen in Edam en Uithoorn al twee andere wietplantages op, die Grijpink leek te exploiteren.

In Uithoorn trof de recherche 3700 wietplanten aan, in Edam lagen zevenhonderd vers geoogste planten.

Dick Grijpink werd in 2001 samen met TCA-bestuursleden Bub van Gelderen en Hans Janmaat gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. In 2008 seponeerde justitie die strafzaak bij gebrek aan bewijs.

In januari van dit jaar publiceerde Grijpink het boek De afrekening, waarin hij korte metten maakte met iedereen die ooit een vinger naar hem had uitgestoken - rechters en officieren van justitie voorop. (BART MIDDELBURG en PAUL VUGTS)

Meer over