Griekse regering werkt aan eindvoorstel noodleningen

De Griekse regering werkt aan een laatste voorstel dat ervoor moet zorgen dat het land in aanmerking blijft komen voor nieuwe noodleningen. Dat melden Griekse regeringsbronnen vandaag.

ANP/Redactie
Premier Lucas Papademos (midden). Beeld ap
Premier Lucas Papademos (midden).Beeld ap

De regering wil het voorstel later op de dag voorleggen aan de politieke leiders van de regeringspartijen. Met hun akkoord hoopt Griekenland alsnog aanspraak te kunnen maken op het eerder door de EU en het IMF toegezegde pakket hulpleningen ter waarde van 130 miljard euro.

'We moeten vandaag een oplossing vinden', zei een van de bronnen over de gesprekken tussen premier Lucas Papademos en de leiders van de regeringspartijen. Die weigeren vooralsnog alle door de EU en het IMF geëiste bezuinigingen te ondersteunen. Papademos praat dinsdag ook nog met de toponderhandelaar namens de private schuldeisers van Griekenland, Charles Dallara. Hij is verantwoordelijk voor het akkoord dat ervoor moet zorgen dat banken en andere investeerders ruim de helft van hun vorderingen op Griekenland laten vallen.

Zowel het bankenplan als de steun van alle politici voor de bezuinigingen zijn nodig om Griekenland in aanmerking te laten komen voor nieuwe noodsteun. Een deel daarvan moet voor 20 maart worden uitgekeerd, om te voorkomen dat Griekenland op dat moment niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Om die deadline te halen, moeten alle toezeggingen volgens ingewijden op 15 februari rond zijn.

Meer over