'Griekse regering morgen compleet'

De Griekse partijen die in grote lijnen achter het bezuinigingsplan in Griekenland staan, komen er dinsdag uit. Dat zei maandag een belangrijke bron binnen Nieuwe Democratie (ND), die zondag als grootste partij uit de stembus kwam.

Samaras (links) en Venizelos (rechts). Beeld epa
Samaras (links) en Venizelos (rechts).Beeld epa

'We gaan morgen een deal sluiten, we vormen een regering', zei de hoge functionaris, die anoniem wilde blijven. Hij zei dat de socialistische partij Pasok, die 13 procent van de stemmen behaalde, in de regering deelneemt. Daarnaast hoopt hij dat Democratisch Links, een kleinere gematigde linkse partij, meedoet. Democratisch Links zei maandag geen blanco cheque uit te delen. De partij is bereid een coalitie van ND en Pasok onder voorwaarden te steunen. Welke dat zijn, zei de partij niet.

Het hoofd van de Griekse socialistische partij PASOK, Evangelos Venizelos, zei ook dat de onderhandelingen over een nieuwe coalitie dinsdag moeten worden afgerond. Venizelos, voormalig minister van financiën, zei dat de breedst mogelijke consensus moet worden gezocht tussen alle partijen die bij de parlementsverkiezingen van zondag zetels wisten te bemachtigen.

Maandag was een eerste overleg tussen ND-leider Antonis Samaras en partijen die samen met hem een regering kunnen vormen.

De conservatieve partij Nea Dimokratia won de verkiezingen, maar heeft onvoldoende zetels om zelf een regering te vormen. PASOK eindigde op de derde plek na de extreemlinkse partij Syriza van Alexis Tsipras.

PASOK en Nea Dimokratia hebben beide verklaard dat ze in de eurozone willen blijven; Syriza is fel tegen de strenge bezuinigingen die moeten worden getroffen in ruil voor financiële steun.

Meer over