Update

Griekse premier blijft toch, maar wel met nieuw kabinet

De Griekse premier George Papandreou stap toch niet op. Wel gaat hij zijn regering opnieuw vormgeven. Het parlement moet morgen nog zijn steun uitspreken voor de nieuwe regeerploeg.

Redactie / Reuters
Papandreou tijdens zijn televisietoespraak. Beeld reuters
Papandreou tijdens zijn televisietoespraak.Beeld reuters

Dat zei Papandreou vanavond tijdens een televisietoespraak. Op welke manier hij zijn regering precies gaat veranderen, zei hij er niet bij.

Eerder op de dag meldden regeringsbronnen dat Papandreou een regering van nationale eenheid zou nastreven. Om dat mogelijk te maken zou hij bereid zijn zelf op te stappen, maar dat blijkt nu dus niet het geval. 'Ik ga door op dezelfde koers', zei hij op televisie.

Crisis
Griekenland kampt met een diepe economische en financiële crisis. Volgens experts heeft het land zeker 110 miljard euro nodig om er weer bovenop te komen. Om in aanmerking te komen voor miljardenhulp van de EU en het IMF moet Griekenland enorme bezuinigingen doorvoeren.

Dat roept veel weerstand op bij de bevolking, die vandaag opnieuw massaal de straat op ging om tegen die bezuinigingen te protesteren.

Samaras
Bronnen binnen de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) van Samaras verklaarden direct niet met de voorwaarde te kunnen instemmen. De ND wil juist dat er opnieuw met het IMF en de EU wordt onderhandeld over het reddingsplan voor Griekenland.

Samaras zei later op de televisie dat er een 'historische kans' op het aftreden Papandreou is gemist. Hij wil dat er vervroegde verkiezingen komen.

Papandreou moet enorme bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen voor miljardenhulp van de EU en het IMF. Het land kampt met een enorme schuldenlast. Maar het verzet tegen Papandreous plannen is groot, ook binnen zijn eigen Pasok.
De regering waarschuwt haar rekeningen volgende maand niet meer te kunnen voldoen als ze geen nieuwe geldinjectie ontvangt van het IMF en de EU.

Besparingspakket
Papandreou moet een besparingspakket ter waarde van 28 miljard euro voor het einde van de maand door het parlement loodsen om geld te krijgen van het IMF en de EU. Maar de oppositie verzet zich fel tegen de bezuinigingsplannen en ook binnen zijn eigen Pasok groeit de weerzin tegen het plan. De minister van Financiën kwam de volksvertegenwoordigers woensdag enigszins tegemoet.

Zo beloofde hij onder meer dat de belastingverhoging op stookolie van de baan is. De Pasok bezet 155 van de 300 zetels in het parlement.

Meer over