Griekse politie verijdelt extreem-linkse aanslag op regeringspartij

De Griekse politie zegt een bomaanslag van een extreem-linkse groep op het hoofdkantoor van de grootste regeringspartij te hebben verijdeld. De aanslag had komende zaterdag moeten plaatsvinden, de 40ste verjaardag van de oprichting van de conservatieve partij Nea Dimokratia.

Redactie
Het hoofdkwartier van de regeringspartij waarop de aanslag beraamd was Beeld ap
Het hoofdkwartier van de regeringspartij waarop de aanslag beraamd wasBeeld ap

Volgens minister van Openbare Orde Vassilis Kikilias ontdekte de politie de plannen voor de aanslag woensdag tijdens een huiszoeking bij een terreurverdachte in Athene. De politie vond ook gedetailleerde aantekeningen over andere mogelijke doelwitten, zoals scheepsmagnaten, de voorzitter van de Griekse werkgeversfederatie en de voorzitter van de voetbalclub Olympiakos.

Over de verdachte liet de politie alleen los dat hij een Griekse man is en niet meewerkt aan het onderzoek. De huiszoeking vond plaats in verband met de arrestatie van de gezochte extremist Nikos Maziotis. Die werd in juli opgepakt na een vuurgevecht op klaarlichte dag in het centrum van Athene.

Raketgranaat
Maziotis was vorig jaar bij verstek tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens lidmaatschap van Revolutionaire Strijd, een groep die tussen 2003 en 2009 actief en onder meer een raketgranaat afschoot naar de Amerikaanse ambassade, overigens zonder dat daarbij gewonden vielen.
Nea Dimokratia is de grootste partij in de Griekse coalitieregering die in ruil voor internationale noodkredieten strenge bezuinigingsmaatregelen heeft doorgevoerd.

Griekenland kampt al tientallen jaren met geweld van anarchistische en extreemlinkse groepen. Deze week werden na een wapenvondst bij invallen in Athene en Thessaloniki zes verdachten opgepakt.
Ook donderdag werd in de postkamer van de effectenbeurs van Athene een verdacht pakketje onderschept. Het bevatte buskruit en batterijen, maar het was onduidelijk of de bom had kunnen ontploffen. De politie liet weten dat de antiterreureenheid de zaak onderzoekt.

Meer over