Griekse parlementariër sluisde miljoen weg

In Griekenland is grote commotie ontstaan door het gedrag van een parlementslid, dat vorig jaar een miljoen euro overboekte naar een bankrekening in Zwitserland. Media in het door een diepe economische crisis getroffen EU-land doen er alles aan om de identiteit van de politicus te achterhalen.

ANP/ RTR
Bij gewelddadige protesten tegen nieuwe bezuinigingen zijn begin deze maand in de Griekse hoofdstad Athene zeker 80 gewonden gevallen, onder wie 30 agenten. Beeld epa
Bij gewelddadige protesten tegen nieuwe bezuinigingen zijn begin deze maand in de Griekse hoofdstad Athene zeker 80 gewonden gevallen, onder wie 30 agenten.Beeld epa

De Griekse regering heeft de bevolking veelvuldig opgeroepen om geld toch vooral in eigen land op de bank te laten staan. Desondanks hebben Grieken in de afgelopen 3 jaar ongeveer 65 miljard euro opgenomen van hun bankrekeningen, en het geld elders ondergebracht. Velen vrezen dat Griekenland zal stoppen met de euro en dat de drachme een comeback zal maken, met desastreuze financiële gevolgen.

De rel ontstond deze week toen Panagiotis Nikoloudis, hoofd bestrijding witwasserij bij het Openbaar Ministerie, bekendmaakte dat een parlementariër verantwoordelijk was voor de omstreden geldtransactie naar Zwitserland. Diverse politici hebben al gezegd dat de betreffende collega zijn functie moet neerleggen.

Meer over