Griekse oud-minister bestraft voor ambtsmisbruik

De Griekse oud-minister van Financiën Giorgios Papakonstantinou is dinsdag veroordeeld voor misbruik van zijn ambt. De rechtbank in Athene legde hem een gevangenisstraf van één jaar op, maar hij hoeft die niet uit te zitten, als hij de komende drie jaar geen misdrijf begaat. Hij had een straf van vijf jaar cel kunnen krijgen.

redactie
Giorgios Papakonstantinou Beeld AP
Giorgios PapakonstantinouBeeld AP

Volgens de rechtbank heeft Papakonstatinou, minister van 2009 tot en met 2011 onder premier George Papandreou, in 2010 de namen van drie familieleden verwijderd uit een databank met gegevens over Griekse belastingontduikers in Zwitserland. Daardoor zouden zij niet worden vervolgd. Veel Grieken, die zwaar lijden onder de rigide bezuinigingen, reageerden verontwaardigd, toen het handelen van de oud-minister bekend werd.

De zaak heeft te maken met de zogeheten Lagardelijst. Daarop staan de namen van talrijke Grieken met een vermogen in het buitenland. De toenmalige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, nu hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, gaf de lijst aan de Griekse regering. Papakonstantinou heeft altijd ontkend zijn familieleden te hebben geholpen.

Meer over