'Griekse conservatieven hebben nieuwe leider'

De Griekse oud-minister Kyriakos Mitsotakis lijkt zondag te zijn verkozen tot nieuwe leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND). Toen 70 procent van de stemmen waren geteld, bleek hij volgens de krant Kathimerini de steun te hebben gekregen van zo'n 51 procent van zijn partijgenoten.

(foto oktober 2015) Beeld EPA
(foto oktober 2015)Beeld EPA

De 47-jarige Mitsotakis wacht de zware taak zijn partij weer op de kaart te zetten na twee verkiezingsnederlagen. Nieuwe Democratie was van 2004 tot 2009 aan de macht, maar verloor de steun van veel Grieken tijdens de schuldencrisis. De nieuwe partijleider kondigde aan van de ND weer 'de grote centrum-rechtse partij' te willen maken.

De voornaamste uitdager van Mitsotakis voor het partijleiderschap, Evangelos Meimarakis, heeft zijn nederlaag volgens Kathimerini al toegegeven. De definitieve uitslag wordt maandag bekendgemaakt.

Nieuwe generatie
Mitsotakis wordt gezien als de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie rechtse politici in Griekenland. Hij wil zijn partij deel laten uitmaken van het centrumrechtse politieke veld. Zijn vader Constantin leidde Nea Dimokratia tussen 1984 en 1993 en was premier van 1990 tot 1993. Zijn zus Dora Bakoyanni was burgemeester van Athene en minister van Buitenlandse zaken.

undefined

Meer over