Grieks parlement stemt voor 2,3 miljard euro nieuwe belastingen

Het Griekse parlement is vrijdagavond laat akkoord gegaan met nieuwe belastingen. De extra heffingen moeten 2,3 miljard euro in het laatje brengen van de onder een schuldenlast gebukt gaande Griekse staat.

De Griekse minister van Financiën Stournaras Beeld afp
De Griekse minister van Financiën StournarasBeeld afp

De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras, zei voor de stemming dat elke euro die deze belastingen opbrengen, niet meer hoeft te worden bezuinigd. Hij beklemtoonde voorts dat dit geld voor de Griekse overheid nodig is om het volgende deel van de noodkredieten te krijgen van de partijen die Griekse schulden financieren om het land zo binnen de eurozone houden: de EU, de ECB het IMF.

De plannen betekenen vooral een verhoging van de inkomsten- en vennootschapsbelasting. De voornaamste oppositiepartij, de radicaal linkse coalitie Syriza, was zoals gebruikelijk fel tegen de plannen. Syriza wil pertinent geen bezuinigingen, nationalisaties en hogere belastingen. De leider van Syriza, Alexis Tsipras, bezoekt maandag in Berlijn een van zijn grootste tegenpolen in het beleid over de Griekse staatsschuld, de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Het Griekse dagblad Kathimerini schreef zaterdag dat Tsipras zich nu wel meer diplomatiek opstelt. Hij noemde vrijdag de in zijn kringen vaak met nazi's vergeleken Duitsers 'een heel praktisch volk'. En Syriza wil volgens hem 'normale betrekkingen met alle regeringen die een belangrijke rol spelen in Griekse en Europese aangelegenheden'.

Meer over