Griekenland wil neonazi's harder aanpakken

De Griekse regering wil neonazi's en fascisten harder gaan aanpakken. Dat hebben Griekse media dinsdag gemeld.

Een Grieks protest tegen de gemaakte bezuinigingsafspraken met de EU. De Duitse bondskanselier Merkel is als Hitler afgebeeld. Beeld ANP
Een Grieks protest tegen de gemaakte bezuinigingsafspraken met de EU. De Duitse bondskanselier Merkel is als Hitler afgebeeld.Beeld ANP

Mensen die racistische ideeën verspreiden, moeten volgens een nieuwe antiracismewet 6 jaar cel kunnen krijgen en boetes tot 20.000 euro. Dat geldt ook voor mensen die aanmoedigen tot geweld op basis van afkomst of als ze de Holocaust en andere misdaden tegen de menselijkheid ontkennen.

Parlementsleden die de Hitlergroet brengen, moeten bovendien automatisch hun immuniteit verliezen en zich verantwoorden voor de rechter.

In het Zuid-Europese land zijn de afgelopen jaren honderden racistische en xenofobe geweldsincidenten geweest. De neonazistische partij Gouden Dageraad kwam vorig jaar met 18 zetels in het parlement. Als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, kan Gouden Dageraad volgens de peilingen zelfs uitgroeien tot de derde partij van Griekenland.

Het Joods Wereldcongres waarschuwde voor het toenemende aantal Europese neonazistische partijen. Het congres vindt tot en met dinsdag plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Voorbeelden die dinsdag werden gegeven zijn de extreem-rechtse partijen Jobbik uit Hongarije, de Duitse NPD en de Griekse Gouden Dageraad.

Meer over