Griekenland weer stap dichterbij 130 miljard: leiders beloven steun

De leiders van de Griekse regeringspartijen hebben vandaag schriftelijk hun steun uitgesproken voor de bezuinigingen in het noodlijdende land. Dat lieten de partijen vandaag weten.

Michiel van der Geest/AP
De Griekse leiders Samaras en Papandreou Beeld afp
De Griekse leiders Samaras en PapandreouBeeld afp

De leider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, beloofde in zijn brief aan de toezichthouders voor Griekenland dat zijn partij ook na de verkiezingen in april trouw blijft aan 'de doelen en de belangrijkste maatregelen' van het economische herstelprogramma. Dat programma kwam de Griekse regering overeen met toezichthouders van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

De leider van de socialisten, oud-premier George Papandreou, heeft volgens zijn partij een brief met dezelfde strekking gestuurd.

Niet zeker
De Europese beurzen veerden op na het nieuws. Toch is nog niet zeker dat de Europese leiders ook daadwerkelijk zullen instemmen met de nieuwe steun. De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos zei vandaag in een gesprek met de Griekse president Karolos Papoulias dat 'er veel landen in de eurozone zijn die ons niet meer willen'. Volgens Venizelos krijgen de Grieken 'steeds nieuwe algemene voorwaarden opgelegd'.

Ook een hoge Europese ambtenaar zei tegen persbureau AP dat de steun van de Europese ministers nog niet zeker is. 'Er is weerzin, wantrouwen en een zeer verbitterd debat', zei hij op voorwaarde van anonimiteit.

Afgelast
Vandaag zouden de Europese ministers van Financiën bij elkaar komen, maar die ontmoeting is afgelast. Er was nog te veel onduidelijkheid over hoe de Grieken de 300 miljoen euro aan extra bezuinigingen zouden invullen. Ook waren gisteren de geschreven verklaringen van de Griekse partijleiders nog niet binnen. Maandag komen de ministers van Financiën wel bij elkaar; die ontmoeting stond al op de agenda. Vanavond houdt de eurogroep waarschijnlijk een teleconferentie.

Andere topambtenaren gaan er nog wel vanuit dat Griekenland maandag definitief te horen krijgt dat de steun doorgaat. Al sinds 2010 probeert de Europese Unie Griekenland overeind te houden. De angst is groot dat een Grieks faillissement een domino-effect sorteert. Onder andere Portugal, maar ook grotere Europese economieën, zouden door een bankroet zwaar in de problemen kunnen komen.

Meer over