Griekenland: op de valreep akkoord bezuinigingsplan EU

De Griekse leiders hebben een akkoord bereikt over het bezuinigingspakket dat moest worden doorgevoerd om in aanmerking te komen voor Europese noodsteun. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, bevestigde dat er een akkoord was, nadat hij een telefoontje hierover had gekregen van de Griekse premier Lucas Papademos.

Redactie
Ook vandaag zijn er protesten in de Griekse hoofdstad Athene. Beeld ap
Ook vandaag zijn er protesten in de Griekse hoofdstad Athene.Beeld ap

Het akkoord komt precies op tijd. Vanavond vergaderen in Brussel de Europese ministers van Financiën over de nieuwe steun aan Griekenland. Het gaat om een bedrag van 130 miljard euro. Als Griekenland een deel daarvan niet in maart krijgt overgemaakt, gaat het land failliet. Vanavond moeten de ministers beslissen of het akkoord aan de Europese eisen voldoet, en de noodhulp in maart kan worden overgemaakt. Die maand heeft Griekenland 14,5 miljard euro aan financiële verplichtingen, welke het land onmogelijk zelf kan betalen.

Draghi zei in zijn toelichting op het rentebesluit van de ECB eerder vandaag: 'We zullen vanmiddag een volledig rapport uitbrengen over de overeenkomst en de discussie over verdere stappen'. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) wilde vanmiddag geen commentaar geven op de Griekse overeenkomst.

Uren vergaderen
Afgelopen nacht vergaderden leiders van de drie Griekse coalitiepartijen al urenlang met elkaar. Toen was er nog onenigheid over een pensioenhervorming ter waarde van 300 miljoen euro. Ook die laatste plooien lijken nu te zijn gladgestreken.

Eerder bereikten de drie partijen - de conservatieve partij Nieuwe Democratie, de socialistische partij PASOK, en de zeer rechtse partij LAOS, al overeenstemming over het ontslag van 15.000 ambtenaren en over de verlaging van het minimumloon met 22 procent.

In Griekenland wordt woedend gereageerd op de voorgenomen maatregelen. Dinsdag werd een 24-uursstaking afgekondigd, en ook vandaag gingen demonstranten weer de straat op. Liefst 90 procent van de Grieken vindt dat de regering op het verkeerde spoor zit, zo bleek uit opiniepeilingen.

Meer over