'Griekenland moet vervroegd naar stembus'

Griekenland moet verkiezingen houden, zodra er een overeenkomst is gesloten met private kredietverleners voor het afwaarderen van de Griekse schuldenlast. Dat heeft Antonis Samaras, leider van de grootste conservatieve partij in Griekenland, vandaag gezegd.

AP/Redactie
Antonis Samaras (links) naast de oud-premier van Griekenland George Papandreou. Beeld epa
Antonis Samaras (links) naast de oud-premier van Griekenland George Papandreou.Beeld epa

Samaras, leider van Nea Dimokratia, zei dat zijn partij een verzoek gaat indienen voor de ontbinding van het parlement. De partij stemt niet in met een verlenging van het mandaat van de coalitieregering. Verkiezingen staan voor oktober 2013 op de kalender.

130 miljard steun
Samaras zei vandaag tevens dat zijn partijleden moeten instemmen met de bezuinigingsmaatregelen, zodat Griekenland een tweede noodlening van 130 miljard euro kan krijgen. Bovendien moet een overeenkomst met private kredietverleners ertoe leiden dat de Griekse schuldenlast met zo'n honderd miljard afneemt.

Zaterdag wordt gedebatteerd over de nieuwe bezuinigingen en de schuldenovereenkomst met de private kredietverleners. Zondag wordt in een plenaire sessie gestemd over de maatregelen.

Meer over