Grieken naar stembus

ATHENE - Circa tien miljoen kiesgerechtigde Grieken zijn opgeroepen zondag een nieuw parlement te kiezen. Griekenland kent stemplicht. De stembureaus zijn om 06.00 uur onze tijd opengegaan.De drie jaar oude centrumrechtse regering van premier Kostas Karamanlis (51) van Nieuwe Democratie (ND, Nea Dimokratia) wil sterker uit de vervroegde verkiezingen naar voren komen. Mede als gevolg van de bosbranden van begin augustus waar 65 mensen bij om het leven kwamen, is de positie van de ND enigszins verzwakt.

De grootste oppositiepartij, de Pan-Helleense Socialistische Beweging (Pasok) van George Papandreou, kan hiervan profiteren. Karamanlis ligt echter volgens peilingen nog altijd voor op de socialisten.

Nieuwkomers

Veel Griekse stemmers zouden zich volgens sommige waarnemers kunnen afwenden van de grote twee partijen die al lange tijd verrassend weinig wezenlijks aan de problemen van het land hebben gedaan. De Griekse politiek wordt al geruime tijd gedomineerd door de families Karamanlis en Papandreou.

Een van de mogelijk succesvolle nieuwkomers is de rechtse, nationalistische partij LA.O.S, het Orthodoxe Volksappèl van George Karatzaferis. Deze Griekse variant op conservatief populisme hoopt de kiesdrempel te halen met stellingen die zowel uiterst links als uiterst rechts aanspreken.

Bosbranden

Karmanlis werd hevig bekritiseerd over de onmacht de bosbranden tijdig een halt toe te roepen. Hij rekent er echter dankzij de economische groei op dat hij de verkiezingen wint en alleen met zijn ND verder kan regeren. Hij wijst coalitievorming af. Om alleen te regeren met een parlementaire meerderheid heeft een partij in het Griekse stelsel naar schatting 42 procent van de stemmen nodig.

Hervormingen

De nieuwe regering zou belangrijke hervormingen moeten doorvoeren, vooral ten aanzien van het geldverslindende pensioenstelsel. Maar ook het verouderde hoger onderwijs vraagt om modernisering. De Griekse regering zou ook de 'nationale sport', belasting ontduiken, beter kunnen aanpakken en een kadaster opzetten.

Hervorming van het pensioenstelsel was aanvankelijk de voornaamste drijfveer voor Karamanlis om de verkiezingen een half jaar te vervroegen. Het land wordt traditioneel geplaagd door cliëntelisme, wat onder meer heeft geleid tot een warrig pensioenstelsel. Dat moet over vijftien jaar bankroet zijn volgens waarnemers van onder meer de EU. Talrijke werknemers kunnen vroeg met pensioen en sommigen krijgen dan meer als gepensioneerde dan als werkende. Er zijn meer dan 140 staatspensioenfondsen. Wat Karamanlis precies aan deze problematiek wil gaan doen is nog onduidelijk. (ANP)

Lees ook: Rechts favoriet in Griekenland

undefined

Meer over