Grens Rusland-Georgië weer open

TBLISI - De grens tussen Georgië en Rusland gaat weer open. Moskou en Tblisi hebben hier overeenstemming over bereikt. Dat hebben regeringsbronnen uit beide landen bekendgemaakt.

Door de spanningen tussen beide landen is de grens al drie jaar gesloten voor alle verkeer. Vorig jaar augustus raakten Georgië en Rusland zelfs betrokken in een vijfdaagse oorlog. Aanleiding was onrust in de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Die verklaarden zichzelf na de oorlog onafhankelijk en kregen daarbij steun van Rusland.

Nino Kalandadze, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in Georgië, maakte donderdag bekend dat de enige grensovergang buiten de regio's die betwist worden, waarschijnlijk begin maart opengaat. Moskou gaf eerder al aan dat het de overgang wilde openen en dat het vliegverkeer tussen beide landen mogelijk kan worden hervat.

Armenië en Turkije maken zich al lange tijd hard voor het openstellen van de grenspost. De route via de zogeheten Kruispas in het Kaukasusgebergte was tot de sluiting in juli 2006 een zeer intensief gebruikte grensovergang voor wegtransporten van goederen en voor gewoon autoverkeer tussen de landen in de regio. (ANP)

Vorig jaar voerden Rusland en Georgië nog oorlog. Nu gaat de grens tussen de twee landen weer open. ANP Beeld
Vorig jaar voerden Rusland en Georgië nog oorlog. Nu gaat de grens tussen de twee landen weer open. ANP
Meer over