Grachtenfestival viert 10-jarig jubileum

AMSTERDAM - Het Grachtenfestival in Amsterdam viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Vanaf zaterdag kunnen liefhebbers in de stad terecht voor maar liefst 166 concerten op speciale locaties.Bijzondere gast dit jaar is de Britse componist Jonathan Dove, van wie de Nederlandse première van zijn kamermuziektheaterproductie 'Siren Song' te horen en te zien is.

Ook staan er van zijn hand de geestige maar wrange mini-opera's 'Pig' en 'Greed' op het programma, evenals een groot aantal kamermuziekcomposities. Deze werken worden uitgevoerd door de top van jong Nederlands muziektalent, die onder meer is samengebracht in het zogeheten Grachtenfestivalorkest. Daarin zitten bijvoorbeeld harpiste Miriam Overlach, fluitiste Romana Goumare en hoboïst Christopher Bouwman.

''Het Grachtenfestival is een fenomeen dat niet meer weg te denken is uit het nationale en internationale muziekleven. Van vijftig concerten op twintig bijzondere locaties in 1998, naar 166 concerten op nog veel meer bijzondere locaties in 2007'', schrijft festivaldirecteur Alma Netten in het programmaboekje. Thema van de jubileumeditie is 'Vlucht'.

Het verjaardagsfeest vindt officieel op 15 augustus plaats, met thee en taart voor iedereen in de Passenger Terminal Amsterdam. Tijdens die bijeenkomst wordt voor het eerst de Grachtenfestivalprijs uitgereikt, een nieuwe prijs voor musici die in de afgelopen tien jaar een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens het Amsterdamse muziekevenement.

Het Grachtenfestival biedt verder de vierdaagse 'Miricioiu Masterclass', waarbij de gelijknamige Roemeense sopraan met een internationale groep zangers werkt aan het belcanto/verismo-repertoire. Behalve Nelly Miricioiu heeft de organisatie nog vijftien andere sopranen gestrikt.

Een van de hoogtepunten van het evenement is traditioneel het Prinsengrachtconcert op zaterdag 18 augustus voor hotel Pullitzer. Naar verwachting zullen duizenden mensen vanaf het water en de kades komen luisteren naar bariton Thomas Hampson en speciale gast, de mezzosopraan, Tania Kross. Violiste Liza Ferschtman staat samen met pianist Inon Barnatan in het voorprogramma. Voorafgaand aan het concert is er op dezelfde plek de kindereditie met Edsilia Rombley, Nick & Simon en Elize.

Het Grachtenfestival duurt tot en met zondag 19 augustus en vindt op diverse plekken in de binnenstad en langs de IJ-oevers plaats. (ANP)

undefined

Meer over