Grachtenfestival gaat ondergronds

Het Amsterdamse Grachtenfestival springt in het diepe. Als onderdeel van het festival voor klassieke muziek geeft het Cello8ctet op woensdag 15 augustus een concert in de toekomstige metrotunnel van de Noord-Zuidlijn.

Een kleine toeschouwer kijkt met bewondering naar een uitvoering van het Nationale Ballet tijdens het Grachtenfestival vorig jaar. Beeld ANP
Een kleine toeschouwer kijkt met bewondering naar een uitvoering van het Nationale Ballet tijdens het Grachtenfestival vorig jaar.Beeld ANP

Ter hoogte van de jachthaven Sixhaven in Amsterdam-Noord speelt het ensemble eenmalig Canto Ostinato van Simeon. 'De bekendste Nederlandse minimal music-compositie in een minimalistische omgeving', aldus de festivalorganisatie. Een tweede optreden is niet mogelijk: dat zou het constructiewerk te veel hinderen.

'Ter plekke kan ook maar één keer gerepeteerd worden, de overige voorbereidingen vinden elders plaats', legde Grachtenfestival-directeur Lidy klein Gunnewiek maandag uit.

Het jaarlijkse Grachtenfestival staat bekend om zijn bijzondere concertlocaties. Tijdens de vijftiende editie klinkt er bijvoorbeeld zogenoemde consortmuziek, meerstemmige instrumentale muziek, in het HEMA-hoofdkantoor in de hoofdstad.

Meer over