Gouverneur Texas verdacht van machtsmisbruik

Rick Perry, de gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, is aangeklaagd voor machtsmisbruik. De Republikein zou geprobeerd hebben een Democratische procureur tot ontslag te dwingen.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Perry wordt ervan verdacht Rosemary Lehmberg, openaar aanklager van de county Travis, op ongepaste wijze onder druk te hebben gezet. De gouverneur had om haar ontslag gevraagd, omdat er een rechtszaak tegen Lehmberg liep wegens rijden onder invloed.

Om die eis kracht bij te zetten, dreigde Perry ermee 7,5 miljoen dollar (5,6 miljoen euro), een bedrag dat bestemd was voor de bestrijding van corruptie, niet aan de county Travis uit te keren. Toen Lehmberg weigerde daarop in te gaan, werd die financiering in juni 2013 effectief stopgezet.

De burgerrechtenbeweging Texans for Public Justice diende daarop een klacht in tegen Perry. De organisatie vraagt nu om het ontslag van de gouverneur.

Perry wordt beschouwd als een van de zwaargewichten van de Republikeinen. Hij is een potentiële kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Meer over