Gouden A.A.P. voor Stadsdeelwerf Zuideramstel

Stadsdeelwerf Zuideramstel, winnaar van de Gouden A.A.P.: een 'spannend, radicaal en poëtisch project.' Foto LUUK Kramer Beeld
Stadsdeelwerf Zuideramstel, winnaar van de Gouden A.A.P.: een 'spannend, radicaal en poëtisch project.' Foto LUUK Kramer

AMSTERDAM - De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2009, beter bekend als De Gouden A.A.P., zijn Claus en Kaan Architecten en Stadsdeel Zuideramstel, de architect en de opdrachtgever van de Stadsdeelwerf Zuideramstel.

De jury noemde het en 'spannend, radicaal en poëtisch project'. Het gebouw aan de Van Heenvlietlaan biedt onderdak aan de reinigingsdienst van stadsdeel Zuideramstel.

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan zowel de architect als de opdrachtgever van een gerealiseerd project dat volgens een internationale jury boven de andere uitsteekt.

Tegelijk verscheen de publicatie Amsterdamse Architectuur 2008-2009, waarin de 29 genomineerde projcten worden toegelicht.

De jury roemde 'de schoonheid en het raadselachtige' van het gebouw, dat Jaap Gräber, partner bij Claus & Kaan, had ontworpen. ''Het rechttoe rechtaan programma van eisen is eigenlijk op een aangename manier in vormen vertaald, wat opmerkelijk genoeg een ontspannen resultaat tot gevolg heeft.'' En daarmee heeft het gebouw 'allure', terwijl het de publieke zaak behartigt. (HET PAROOL)

Zie ook de serie Stadsgezichten, een samenwerking tussen Parool.nl en ARCAM

Meer over