Göring-Eckardt en Trittin aanvoerders Groenen bij Duitse verkiezingen

De leden van de Groenen hebben vicevoorzitter Katrin Göring-Eckardt van de Bondsdag en oud-minister Jürgen Trittin gekozen tot lijsttrekkers bij de Bondsdagverkiezingen die volgend najaar in Duitsland worden gehouden. Dat heeft de partij zaterdag bekendgemaakt.

Redactie
Partijsecretaris van de Groenen Steffi Lemke vandaag bij een persconferentie. Beeld reuters
Partijsecretaris van de Groenen Steffi Lemke vandaag bij een persconferentie.Beeld reuters

De Groenen zijn de vijfde partij in de Bondsdag. Zij bezetten 68 van de 622 zetels in de Duitse Tweede Kamer. Van 1998 tot en met september 2005 vormden zij een regeringscoalitie met de sociaaldemocratische SPD onder leiding van toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder.

De Groenen gaan met twee lijsttrekkers de verkiezingen in. Er waren 15 kandidaten. Trittin, nu medefractievoorzitter van de partij in de Bondsdag, kreeg bijna 72 procent van de stemmen. Göring-Eckardt haalde 47,3 procent. De andere kandidaten, onder wie oud-minister Renate Künast en partijvoorzitter Claudia Roth, kregen minder stemmen bij de verkiezing, waaraan drie vijfde van de 60.000 leden heeft deelgenomen.

Trittin (58) was van 1998 tot en met 2005 minister van Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid. Daarvoor was hij onder meer minister in de noordelijke deelstaat Nedersaksen. Göring-Eckardt (46) was actief in het kerkelijk verzet in de communistische DDR. Zij studeerde theologie en was van 2002 tot 2007 partijvoorzitter. Göring-Eckardt is getrouwd met een predikant en is sinds 2009 synodevoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), de grootste protestantse kerk in Duitsland.

Trittin en Göring-Eckardt zullen het moeten opnemen tegen onder anderen bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU/CSU en Peer Steinbrück van de SPD.

Meer over