'Google onttroont Apple als meestbesproken merk'

Er is afgelopen kwartaal meer over Google gepraat, geschreven en gespeculeerd dan over Apple op nieuwssites en sociale media. Google is nu het meest besproken merk ter wereld, Apple nummer twee. Microsoft is hierna meestbesproken, blijkt althans uit het Global Brands Report.

Heleen van Lier
Google-oprichter Sergey Brin demonstreert de Google-bril. Beeld ap
Google-oprichter Sergey Brin demonstreert de Google-bril.Beeld ap

Voor de merkenmonitor wordt gekeken hoeveel keer de 100 grootste merken ter wereld worden genoemd op sociale media en online media - waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen positieve of negatieve berichten. In het rapport wordt 'buzz' over een bedrijf uitgedrukt in geld, oftewel de Impact Media Value. Buzz over Google heeft volgens de berekeningen een waarde van 756,6 miljoen dollar (ruim 608 miljoen euro).

Google-bril
Voorheen was Apple de koning van het creëren van buzz over nieuwe producten. De speculaties over de aanstaande iPhone 5 en een mini-iPad wegen echter niet op tegen de geruchten over de nieuwe producten van Google. De Google I/O-conferentie waar Android 4.1 Jelly Bean en de Nexus 7-tablet werden gepresenteerd leverde een boel aandacht op. Ook het prototype van de Google-bril zorgde voor reuring.

Ondertussen worden er vraagtekens geplaatst bij de Apple-marketing van de laatste tijd. 'Apple raakt zijn vermogen alles wat het aanraakt in goud te veranderen kwijt', schrijft Mashable naar aanleiding van de nieuwste reclamecampagne. Apple toont sinds de eerste week van de Spelen een serie commercials die als 'humorloos' en 'tenenkrommend' worden omgeschreven.

Bekijk de commercials hieronder:

Meer over