Goedkopere woningen door regelwijziging minister Blok

De komende jaren komen er in Amsterdam en Utrecht 'enkele duizenden' kleine huurwoningen extra bij die maximaal 800 tot 900 euro per maand mogen kosten. Minister Stef Blok (Wonen) past de regels aan om het schrijnende tekort aan betaalbare huisvesting voor middeninkomens op te lossen.

Jan Hoedeman & Laurens Kok
null Beeld anp
Beeld anp

Blok wil gemeenten het recht geven om de maandelijkse huur van nieuw te bouwen woningen te begrenzen tot beneden de 1000 euro. Om investeerders te verleiden die huizen te bouwen, pakt Blok tegelijkertijd het huurpuntensysteem aan. Voor kleinere woningen van zo'n veertig vierkante meter op dure bouwgrond mogen hogere punten en dus hogere huren worden gerekend. Op die manier komen deze woningen uit boven de sociale huurgrens van 710 euro en vallen ze dus onder de vrije sector. Dat is volgens Blok een voorwaarde van investeerders om dit soort woningen rendabel te kunnen verhuren.

Starters
De nieuwe regels gelden in eerste instantie alleen voor de regio's Groot-Amsterdam, waaronder behalve de hoofdstad ook plaatsen als Alkmaar, Amstelveen en Purmerend vallen, en Utrecht. De woningnood is in deze gebieden het grootst. "Maar," zegt Blok, "als het werkt, gaan we deze maatregel natuurlijk uitbreiden."

Blok zegt vooral te mikken op singles of stellen die net aan hun eerste baan zijn begonnen, graag in of dichtbij het centrum willen wonen, maar die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en een grote, dure vrije sectorwoning niet kunnen betalen. Ook kopen is voor hen vaak geen optie, omdat ze bijvoorbeeld geen hypotheek kunnen krijgen. Vooral jonge huishoudens tot 35 jaar vallen nu tussen wal en schip, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving eerder.

Middeninkomens
Volgens Blok staan er 'tientallen' binnen- en buitenlandse investeerders klaar om dit soort projecten uit de grond te stampen. Hij wijst op een recente inventarisatie van huurmarktvorser Capital Value, die zegt dat er 5,5 miljard euro op de plank ligt om in Nederlandse huurwoningen te steken. Vooral Amsterdam en Utrecht worden gezien als aantrekkelijke plaatsen om te investeren. De beleggers zijn echter afhankelijk van gemeenten die de bouwgrond uitgeven. "Ofwel: geld zoekt grond," stelt Blok.

Door gemeenten zeggenschap te geven over de hoogte van de maximale huur, kunnen zij verleid worden de grond beschikbaar te stellen aan huurwoningen in het middensegment. De opbrengst zal dan misschien lager zijn dan bij bouwgrond voor koophuizen, maar de gemeente kan zo wel de middeninkomens voor de stad behouden die anders noodgedwongen vertrekken. Volgens Blok zijn Amsterdam en Utrecht enthousiast over zijn voornemens.

Minister Blok Beeld anp
Minister BlokBeeld anp
Meer over