Goede band met ouders betekent later op liefdesjacht

Als tieners een goede band hebben met hun ouders, gaan ze pas op latere leeftijd op zoek naar een vriendje of vriendinnetje. Dat concludeert sociologe Katya Ivanova in haar onderzoek 'van ouders naar partners' aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) waar ze 5 maart op promoveert.

ANP/Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Jongeren die zich afgewezen, onvriendelijk behandeld of onterecht gestraft voelen, voelen, slaan eerder aan het daten dan leeftijdsgenootjes. Ook tieners van gescheiden ouders gaan eerder op zoek naar een vriendje of vriendinnetje. Ivanova onderzocht de gegevens van ongeveer 2000 tieners in de leeftijd tussen 11 en 16 jaar.

'Uit vervolgonderzoek moet blijven waarom deze tieners eerder gaan daten, maar we denken dat het komt omdat ze compensatie zoeken voor de warmte die ze thuis missen', aldus Ivanova.

Ze zou ook graag onderzoeken of jongeren die eerder aan hun 'romantische carrière' beginnen, later zelf ook eerder gaan scheiden, net als hun ouders. 'Uit Amerikaanse cijfers weten we dat dat zo is, maar dat wil niet zeggen dat het voor Nederland ook geldt.'

Meer over