God als wapen tegen hoerenloperij

AMSTERDAM - De christelijke stichting Tot Heil des Volks gaat hoerenlopers helpen 'uit te stappen'. Vanaf september worden bij de Wallen flyers uitgedeeld en kunnen prostituanten terecht voor koffie en een goed gesprek.

Uit onderzoek van Tot Heil des Volks is gebleken dat zeker tien procent van de prostituanten een kerkelijke achtergrond heeft. Directeur Henk van Rhee: ,,Bij hen kan God de leegte achter het prostitutiebezoek vullen, maar het is ook mogelijk op seculiere wijze hulp te bieden."

Hoerenlopers worden namelijk gedreven door lust, blijkt uit datzelfde veldwerk, maar daarachter schuilt een verlangen naar liefde en intimiteit. Van Rhee: ,,De gang naar de Wallen is voor hen leuk en spannend en een prostituee kan best even aardig zijn, maar het vriendinnengevoel bieden ze niet. Dus zodra de prostituant buiten staat, heeft hij weer een kater en dan gaat hij nóg heftiger op zoek."

Toch is de situatie niet hopeloos. Volgens hulpverlener Robert Beek is er een uitweg, maar dan moet de prostituant wel radicale keuzes maken. Beek: ,,Hij heeft de hulp van God en anderen nodig." Stoppen met seksuele fantasieën en prostitueebezoek is niet genoeg. Beek: ,,Er blijft onvermijdelijk een grote leegte achter. Die zul je met iets nieuws moeten vullen. Christus belooft dat hij levend water geeft, water dat zorgt dat we nooit meer dorst zullen hebben."

Tot Heil des Volks bekommert zich al langer om de toestand op de Wallen. Al in 2004 zette het Scharlaken Koord, onderdeel van Tot Heil des Volks, een 'uitstapprogramma' op voor prostituees. Vrouwen die uit het vak willen stappen, wordt begeleiding geboden bij het zoeken naar een andere baan of een opleiding.

Dat plan werd afgelopen februari concreet met de aftrap van het project Een nieuw Perspectief, ondertekend door wethouder Marijke Vos. Het project is een samenwerkingsverband tussen Scharlaken Koord, Randstad HR Solutions en de gemeente Amsterdam. Van Rhee: ,,Maar de huidige hulpverlening is te eenzijdig gericht op de vrouw. In Zweden pakt men ook de mannen aan, zij het strafrechtelijk. Wij doen dat liever via hulpverlening."

Daarom is deze maand het project begonnen om ook de hoerenlopers bij te staan. De voorbereidingen duren nog enkele maanden en vanaf september verwacht Van Rhee dat tien vrijwilligers beginnen met het uitdelen van kaartjes en flyers. ,,De meeste mannen zullen ongetwijfeld doorlopen, maar uit een proef in Den Haag is gebleken dat een klein deel wel degelijk behoefte heeft aan een gesprek. In een inloophuis op de Oudezijds Achterburgwal bieden wij dan koffie, thee en een goed gesprek."

De actie zal plaatsvinden bij de toegangswegen tot de Wallen en niet op de Wallen zelf. Van Rhee: ,,Nee, dat gaat veel te ver. En we krijgen misschien een conflict met de exploitanten." (HANS VAN DER BEEK)

Hoerenlopers worden gedreven door lust, blijkt uit veldwerk van Tot Heil der Volks, maar daarachter schuilt een verlangen naar liefde en intimiteit. Foto GPD/David van Dam Beeld
Hoerenlopers worden gedreven door lust, blijkt uit veldwerk van Tot Heil der Volks, maar daarachter schuilt een verlangen naar liefde en intimiteit. Foto GPD/David van Dam
Meer over