Gloria Wekker wint Joke Smitprijs

Gloria Wekker, voormalige voorzitter van de diversiteitscommissie van de UvA, heeft maandag in De Balie de Joke Smitprijs in ontvangst genomen voor haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie in Nederland.

Het Parool
Gloria Wekker onderzocht het diversiteitsbeleid van de UvA. Beeld Maarten Brante
Gloria Wekker onderzocht het diversiteitsbeleid van de UvA.Beeld Maarten Brante

De Joke Smitprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan een persoon of initiatief dat een fundamentele bijdrage levert aan de positie van vrouwen in de Nederlandse samenleving. Wekker ontving de prijs van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wekker krijgt de prijs voor haar strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen. Volgens de jury onder leiding van Eva Jinek heeft ze een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten en activisten hierover.

UvA
Gloria Wekker is momenteel emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Haar specialismes zijn gender, seksualiteit en Afro-Amerikaanse en Caribische studies. Vorig jaar onderzocht ze als voorzitter van de commissie diversiteit hoe de UvA kan werken aan een diversere omgeving.

Haar advies was om een permanente diversiteitsafdeling op te stellen. Volgens Wekker is diversiteit op een universiteit een voorwaarde voor academische excellentie. Wekker stond ook op de lijst van BIJ1 (voorheen Artikel 1), de politieke partij van Sylvana Simons. Recent verscheen een nieuwe uitgave van haar boek Witte onschuld, over het felle debat over ras in de Nederlandse cultuur terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd zou worden ontkend.

Oranje Leeuwinnen
Officieel bestaat de Joke Smitprijs uit een oeuvre- en een aanmoedigingsprijs. De oeuvreprijs van Wekker, die bepaald wordt door een jury, bestaat uit een kunstwerk en 10.000 euro.

De aanmoedigingsprijs, een bedrag van 1000 euro, is naar de Nederlandse voetbalvrouwen gegaan. Voor deze prijs kon het publiek stemmen.

Lees ook het interview met Gloria Wekker: 'Vertel ook in de Bijlmer hoe leuk de universiteit is'

Meer over