Gladheid in Zuid-Holland zorgt voor gevaar op de weg

Weggebruikers in het midden, oosten en zuiden van het land moeten ook extra waakzaam zijn vanwege gladheid, meldt de ANWB. Door stijgende temperatuur en veel strooien zou de gladheid in de loop van de ochtend moeten verdwijnen.

Redactie
Ter illustratie: winterweer op de snelweg. Beeld ANP
Ter illustratie: winterweer op de snelweg.Beeld ANP

Op de Nederlandse wegen is de afgelopen avond en nacht 2,5 miljoen kilo zout gestrooid. Medewerkers van Rijkswaterstaat maakten in die uren zeker 400 ritten in de strijd tegen de gladheid op de wegen in het land. Vooral in de regio's Arnhem/Nijmegen, Brabant en Limburg werd gestrooid.

Dat liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat vanochtend weten. Omdat neerslag het zout verdunde, moest op sommige plekken meerdere keren gestrooid worden.

Strooiwagens van de dienst rijden nog steeds, maar de verwachting is dat in alle regio's de temperatuur tussen 09.00 en 10.00 uur weer boven nul zal zijn en de gladheid verdwijnt.

Veel ongelukken in regio Rotterdam

Vooral rond Rotterdam zijn vannacht al vroeg veel ongelukken gebeurd.

Op de A15 naar Gorinchem schaarde een auto met aanhangwagen tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. De rijbaan is daardoor afgesloten. Ook bij IJsselmonde en Hardinxveld-Giessendam is een ongeluk gebeurd. Verder is de fly-over op de A15 bij Ridderkerk zo glad dat vrachtwagens niet meer omhoog kwamen. De fly-over is daarom dicht.

Ook op de A12 en de A16 ging het mis. Een vrachtwagen veroorzaakte op de A12 een ongeluk waardoor de weg tussen Zevenhuizen en Gouda dicht is. Op de A16 gebeurde ongelukken tussen Prins Alexander en Kralingen en bij Ridderkerk-Noord.

Snelheidsbeperkingen opgeheven

Vanwege de gladheid mocht op de A16 Antwerpen-Rotterdam tussen het knooppunt Galder en 's-Gravendeel maximaal 50 kilometer per uur worden gereden. Op de A58 Breda-Tilburg tussen de knooppunten Galder en de Baars gold dezelfde snelheidsbeperking. Vanochtend rond 07:30 uur werd de maatregel opgeheven.

Oud & Nieuw

Weerwebsite Weerplaza verwacht een droge jaarwisseling met een kleine kans op gladheid. Oudejaarsdag gaat gepaard met zonnige perioden en temperaturen van 3 graden in Limburg tot bijna 8 graden in de Kop van Noord-Holland. Alle restanten van het huidige winterweer zijn dan verdwenen. Oudejaarsavond is het vrij helder en droog. De temperatuur daalt gestaag en ligt om middernacht in het binnenland rond of iets onder het vriespunt.

Meer over