Update

GL-formateur gemeente Utrecht huurde kennis in voor 10.000 euro

Tijdens de formatie van het nieuwe gemeentebestuur voor Utrecht in maart 2010 heeft formateur Tof Thissen (GroenLinks) een bekende van hem als externe adviseur ingehuurd. Die kreeg daarvoor 10.000 euro betaald.

ANP/ Redactie
Tof Thissen. © ANP Beeld
Tof Thissen. © ANP

Oppositiepartijen VVD en Leefbaar Utrecht hebben hier vanochtend vragen over gesteld. Ze zijn 'verbaasd' dat er zoveel extra kosten zijn gemaakt. Ze willen weten waarom er geen personeel van de gemeente is gebruikt. Utrecht beschikt over meer dan 100 communicatiemedewerkers.

Tof Thissen, GroenLinks-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, werkte zelf onbezoldigd aan de formatie.

De oppositiepartijen willen weten wie toestemming voor het inhuren van de externe deskundige heeft gegeven. Verder vragen ze zich af of het verstandig is geweest om externe capaciteit in te huren, terwijl in de voorafgaande verkiezingsstrijd het terugdringen van externe adviseurs centraal stond bij alle partijen.

Reactie Thissen

Thissen zegt dat hij in 2010 toestemming kreeg van de gemeente Utrecht om een externe deskundige in te huren die hem kon helpen bij zijn werk als formateur van een nieuw college. De vrouw die hij inhuurde voor secretariaatswerkzaamheden heeft daarvoor 10.000 euro gedeclareerd bij de gemeente. Dat zei Thissen vandaag in een reactie op vragen die de Utrechtse oppositiepartijen hem stelden.

Thissen huurde naar eigen zeggen juist een oud-collega van hem in, omdat 'zij vrijelijk kritiek op hem zou kunnen uiten'. Hij vond het belangrijk dat hij met iemand kon werken die los stond van Utrecht en partijbelangen, liet hij vandaag weten.

GroenLinks noemt het wonderlijk dat de kwestie nu weer aan de orde komt, terwijl er destijds op voorhand toestemming is gevraagd en gekregen. De Utrechtse oppositie wil echter weten wie er precies toestemming heeft gegeven. Volgens haar wist de gemeenteraad daar niets van.

De coalitiepartijen D66, PvdA en GroenLinks erkennen dat ze destijds het inhuren van een extern adviseur voor de onderhandelingen hebben goedgekeurd. Volgens Gerda Oskam (D66) was de keuze goed afgewogen. 'We hadden juist iemand van buitenaf met frisse blik nodig.'

Meer over