GL blokkeert oprekking mandaat Kunduz-missie

ANP/Redactie
Fractievoorzitters krijgen uitleg door Nederlandse militairen tijdens hun bezoek in januari aan de trainingsmissie in Kunduz. In het midden GroenLinks-leider Jolande Sap. © ANP Beeld anp
Fractievoorzitters krijgen uitleg door Nederlandse militairen tijdens hun bezoek in januari aan de trainingsmissie in Kunduz. In het midden GroenLinks-leider Jolande Sap. © ANPBeeld anp

GroenLinks wil geen oprekking van het 'civiele mandaat' van de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz bij een eventuele uitbreiding van de missie. Zo sluit de Tweede Kamerfractie van de oppositiepartij het trainen van grenspolitie uit om te voorkomen dat de missie meer een militair karakter krijgt. Verder wordt het onwaarschijnlijk genoemd dat de fractie kan instemmen met het opleiden van Afghaanse agenten van buiten de provincie Kunduz, ook als het om civiele politie gaat.

Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van de Kamerfractie op een motie, die de werkgroep Midden-Oosten van GroenLinks heeft ingediend voor het partijcongres in Utrecht zaterdag. De motie roept op tegen een uitbreiding van de 'missiedoelen' in Kunduz te stemmen. Maar de fractie ontraadt dit in een pre-advies aan het congres. De fractie wil geen blokkade op uitbreiding van de training van het lager en middenkader van de civiele politie en versterking van de justitieketen van rechters, officieren van justitie en advocaten.

GroenLinks is voor het minderheidskabinet van VVD en CDA belangrijk om voldoende steun te hebben in de Kamer voor de politietrainingsmissie.

Meer over