Update

Gijzelnemer Toulouse gearresteerd, gegijzelden vrij

De man die claimde lid te zijn van al Qaeda en vandaag vier mensen in gijzeling hield in een bank in de Franse stad Toulouse is gearresteerd, meldt persbureau AFP. Onder hen was de directeur van de bank. Alle gegijzelden zijn nu bevrijd en ongedeerd. Volgens AFP zijn drie schoten gehoord en is de gijzelnemer gewond.

Redactie
Franse politie in de straat van de gegijzelde bank. Beeld EPA
Franse politie in de straat van de gegijzelde bank.Beeld EPA

De gijzelnemer zei dat hij 'geen financieel, maar een religieus motief' heeft. Het is niet duidelijk welk geloof hij heeft.

De omgeving van de bank is afgezet en naburige gebouwen, waaronder een school, zijn ontruimd. Bij het kantoor zijn ook agenten van een gespecialiseerde politie-eenheid, de GIPN, die zich bezighouden met terreurbestrijding.

'De meest waarschijnlijke hypothese is dat deze man gek is, wat het niet minder gevaarlijk maakt', zei een bron, dicht bij de onderhandeling, tegen AFP.

De gijzeling begon omstreeks 11.00 uur bij een filiaal van de CIC-bank in het centrum van de stad. De gijzelnemer zou hebben gezegd dat hij wilde onderhandelen met vertegenwoordigers van de speciale politie-eenheid RAID.

In maart schoten agenten van deze eenheid de 23-jarige Mohamed Merah dood. Dat gebeurde nadat Merah op een joodse school in Toulouse drie leerlingen en een rabbijn had doodgeschoten. Eerder had hij in de omgeving van Toulouse al drie Franse militairen doodgeschoten. Ook hij zei lid te zijn van al Qaeda.

Het is de politie niet duidelijk of de gijzelnemer van vandaag echt behoort tot de terreurorganisatie of dat hij dat verzonnen heeft, zei een politiebron.

null Beeld ap
Beeld ap
De omgeving van de bank is afgezet. Beeld ap
De omgeving van de bank is afgezet.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
De bank in Toulouse waar de gijzeling aan de gang is Beeld Google Streetview
De bank in Toulouse waar de gijzeling aan de gang isBeeld Google Streetview
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over